Хакерската група „Анонимните“ обяви, че е хакнала Централната банка на Русия и е получила достъп до 35 000 документа.

Групата хакери обяви, че ще публикува информация за откраднатите документи в рамките до 48 часа.

Групата планира да разпространи откраднатите документи в различни точки на интернет, за да не допусне те да бъдат цензурирани.

Общите данни са подредени в две папки, наречени А и Б, които съдържат съответно 9 части и 1 част. Папките съдържат файлове от MS Office и TXT, като документите са написани на кирилица.

Анонимните твърдят, че откраднатите документи включват икономическите тайни на Русия. Атаката срещу централната банка на държавата може да има сериозни последици за нейната вътрешна политика. Централната банка определя икономическата политика на страната, управлява валутата на страната, поддържа ценовата стабилност и контролира местните банки, предаде "Калдата".

Ако изтеклите данни са автентични, това изтичане на данни вероятно е най-големият хакерски удар за продължаващата от началото на инвазията #OpRussia, предприета от анонимните срещу руското правителство.

През следващите няколко часа експертите по разузнаване, икономистите и активистите ще имат много работа, за да преведат документите и да разкрият съдържанието им.