Водещ епидемиолог във Великобритания предупреди, че ако страната се размине само с 20 000 смъртни случая от коронавирус, това ще е постижение. Проф. Нийл Фъргюсън говорил пред малка група специализирани журналисти, за да ги убеди, че предприетите от правителството мерки за самоизолация и прекъсване на всякакви неналежащи социални контакти трябва да продължат дългосрочно, за да има някакъв смисъл, съобщава “Дейли телеграф”.

Професорът е част от екипа, направил анализа, на който британските власти се доверяват при определяне на стратегията си за справяне с болестта. Според Фъргюсън алтернативата е 260 000 починали или бързо откриване на ваксина или иновативна технология. По-късно той написа в туитър, че се е самоизолирал, защото вдигнал температура и има суха кашлица. В съобщението си предупреди, че в британския парламент има много КОВИД-19. Междувременно българското посолство в Лондон съобщи, че временно спира да извършва някои консулски услуги, като нотариално удостоверяване на документи и издаване на визи, като изключения ще бъдат правени само за хуманитарни случаи. Консулската служба ще работи от 9 до 13,30 ч и в приемната ѝ ще се допускат само хора без температура.

Подмяната на документи за самоличност ще продължи да се извършва, но само чрез предварително заявен и потвърден час. В обръщение до сънародниците на Острова посланик Марин Райков ги информира, че до момента са отменени 6 полета на “България ер” до София. Останалите компании, на които предимно разчитат британските туристи, още нямат анулирани маршрути до България