Оръжията ли са новата тоалетна хартия? В САЩ има нова мода след запасяването с тоалетна, сега американците атакуват и оръжейните магазини.

Заради огромния наплив системата за регистрация на новопридобитите огнестрелни оръжия в Тенеси се срина. А на национално ниво се отбелязва ръст от 300 % в продажбата на пушки и пистолети.

Собственик на магазин за оръжие в Кентъки казва, че е подготвен. „Тези артикули са свършили в много райони. Така че, когато дистрибуторите кажат, че зареждат в няколко щата, не само моя магазин в Тенеси, тогава разбирате колко драстично се е увеличило търсенето“, разказа магазинерът Майкъл Хаслър, цитиран от Нова тв.

„Исках просто нещо по-добро. Всеобщата паника с тоалетната хартия се случи по време на първата седмица на това, а може би ще бъде така месец, два. Кой знае какво ще измисли човешката природа“, заяви той.

Сайт, който следи индустрията, отчита 68% ръст на продажбите. А за много хора това е първото огнестрелно оръжие. Заради огромното търсене, системата за регистрация на новозакупените пушки и пистолети в Тенеси се срина от претоварване.

С нарастването на притеснението сред хората около пандемията, психологът доктор Кристин Манли, обяснява желанието на хората да се запасяват и с оръжия и с тоалетна хартия.

„Когато  под стрес, включва нерационално мислене, което наричаме когнитивно изкривяване. В момента това е много често срещано, но не ни помага“, разказа Манли.

Това, което помага, според доктор Манли е да започнете да си задавате въпроси. Запитайте се дали фактите и данните подкрепят апокалиптичното мислене, като това по филмите. А според нея, отговорът е категорично „не“.