За живота си в контролираните от „Ислямска държава” територии в Сирия разказа 19-годишната Шамима Бегум, която през 2015 г. заедно с още две ученички избяга от Обединеното кралство в Сирия, за да стане булка на ислямистите.

За пръв път от три години Бегум проговаря публично за събитията, които ѝ се случиха след бягството, в интервю за английското издание „Таймс”.

В момента младата жена се намира в бежански лагер в Сирия, бременна е в 9-ия месец и казва, че иска да се върне у дома, за да може да роди там. Разказва още, че е имала две деца, които са починали.

Бегум споделя, че по време на престоя си в Сирия е виждала отрязани глави, което обаче не я смутило. Двете момичета, с които булката на „Ислямска държава” бяга през февруари 2015 година, са починали, предаде БТВ.

Ученичките стигнали със самолет до Турция, а оттам пресекли границата със Сирия. След като пристигнали в Ракка, били настанени в къща с други момичета кандидат-булки.

„Подадох молба да се омъжа за боец, говорещ английски, на възраст между 20 и 25 години”, споделя в интервюто Шамима.

Десет дни след пристигането си се омъжва за 27-годишен холандец, приел исляма.

Преди две седмици съпрузите бягат от Багуз – последната територия в Източна Сирия под контрола на „Ислямска държава”. Съпругът ѝ се предал на група сирийски бойци и сега тя е една от 39 хил. души в бежански лагер в Северна Сирия.

Попитана дали животът в някогашната крепост на „Ислямска държава” – Ракка, е бил такъв, какъвто тя си го е представяла, Бегум казва: „Да. Беше като нормален живот. Животът, който показват в пропагандните видеа – това е нормален живот. От време на време има бомби и такива неща, но като изключим това ...”.

Младата жена си спомни и за случая, когато за пръв път видяла отрязана глава: „Беше на пленен боец, заловен на бойното поле. Враг на исляма. Единственото, което си помислих, е какво би направил той на една мюсюлманска жена, ако имаше тази възможност”.

Бегум разказа още, че вече не е 15-годишното момиче, което избяга от училище и не съжалява, че е отишла в Сирия.