Великобритания отговаря на втората вълна на коронавируса с нови мерки, които обаче няма да бъдат толкова строги, колкото в началото на кризата с вируса. Това заяви по време на брифинг министър-председателят Борис Джонсън. Той изтъкна, че броят на случаите на заразата е нараснал четворно през последните седмици, а хоспитализираните и хората в интензивни отделения сега са повече, отколкото на 31 март.

"Фактът, че променихме поведението си, спаси животи. Не можем да въведем старите мерки отново, но не можем и да не реагираме на новата вълна", изтъкна той. И допълни, че от юни месец насам страната е намерила баланса между ограниченията и постепенния рестарт на бизнеса. 

В страната се въвежда предупредителна система на три нива. Средното ниво на заплаха в момента обхваща по-голямата част от страната. В този случай ще бъдат в сила правила като вечерен час за работа на заведенията (22:00 часа) и недопускане на събиране на повече от шестима души.

Ако бъде обявено високо ниво на заплаха, мерките ще бъдат насочени към предотвратяване на разпространението на заразата между отделни домакинства, включително забрана за събирания извън семейството. 

В районите с много викоко ниво на заплаха се забраняват събирания на закрито и в частни обекти, като дворове. На тези места ще бъдат затваряни кръчмите и баровете.