След четиригодишни дебати, Брекзит най-накрая е факт. Считано от днес, Великобритания вече не е част от Европейския съюз. Какви промени обаче следват от това и как ще се отрази Брекзит на пътуването - отново ще зависи от това дали сме граждани на Британия, на ЕС или на друга държава. 
 
Докато за гражданите на други държави не се очакват особени промени, то за тези на ЕС и Обединеното кралство нещата ще са малко по-различни, обобщава СиЕнЕн.
 
Могат ли британците да пътуват до страни членки на ЕС?
 
В дългосрочен план - да. В краткосрочен - едва ли, тъй като повечето държави са включили Великобритания в червените списъци, заради Covid-19. Сега, когато островната държава вече не е членка на ЕС, гражданите ѝ няма да могат да пътуват в страните от ЕС без паспорти. От техническа гледна точка, в момента няма разлика между британец и американец, които искат да пътуват до Франция.
 
Междувременно обаче всяка европейска държава може да въведе свои рестрикции, или пък облекчения, за гражданите на Великобритания. Това може и да не стане веднага заради рестрикциите в момента. 
 
А могат ли да се приберат?
 
Да. Досега Великобритания не е затваряла границите си, дори по време на пандемията. Всеки може да влезе в страната. Нужно е само да попълните формуляр при пристигането и да се самоизолирате за 10 дни (или пък 5 дни, след което да си направите тест за коронавирус).

По-евтино ли ще стане да се посети страната?

Вероятно, но това зависи и от валутата в държавата, от която идвате. Паундът върви надолу от 2016 година насам и все още не се е възстановил до нивата отпреди Брекзит. 
 
На 31 декември цената на един паунд бе 1.119 евро, или 1.367 долара. 

Могат ли британците да пътуват свободно след пандемията?

След като паднат ограниченията, те все още ще могат да пътуват без визи. Но това ще е възможно само в границите на страните от Шенген и при условие, че прекарат 90 дни извън тях на всеки 180.
 
Това означава, че прекарването на цялата зима в континенталната част на Европа вече не е възможно. 

Могат ли граждани на ЕС да пътуват до Великобритания?

Засега не са нужни визи. В момента можете да останете в страната до 6 месеца, без да притежавате такава. Паспорти ще бъдат необходими от септември 2021 година, а дотогава пътуването може да стане с лична карта. 

Ами шофирането?

Снощи от британското правителство потвърдиха, че всички граждани ще могат да шофират в границите на ЕС, без да са нужни допълнителни разрешителни. Ако смятате да управлявате английски автомобил в ЕС, трябва да имате зелена карта.