Сблъсъци между полиция и протестиращи в центъра на Барселона. За поредна вечер хиляди представители на бизнеса излязоха на протест срещу затварянето на барове, ресторанти и други, като мярка срещу разпространението на коронавируса. Протестите тази вечер се оказаха най-бурните, провели се в Испания от началото на пандемията насам. 

По официални данни, двама граждани са арестувани. Недоволство има и в други европейски държави, между които Италия и Франция. 

Припомняме, че в районите в Испания, където има повече случаи на Ковид-19, бяха наложени забрани за пътувания, вечерни часове и рестрикции за събирания на повече от 6 души на едно място. В страната за втори път тази година бе обявено извънредно положение. Местните власти имат право да налагат допълнителни ограничения, в зависимост от разпространението на заразата.

Някои от най-стриктните мерки са наложени в Каталуня, където се намира и Барселона. Там е наложен вечерен час от 10 вечерта до 6 сутринта, забранено е пътуването, освен по наложителни причини, а целият развлекателен сектор е затворен. 

Рестрикциите отприщиха вълна от протести, а тази вечер демонстрантите хвърляха тухли и метални заграждения. Униформените са използвали палки, за да разпръснат хората. Разгневените демонстранти са се разпръснали на групи, палейки кофи за боклук.

Протестът бе организиран в социалните мрежи. Той обаче бързо прерасна в бунт, след като няколко души свалиха маските си и започнаха да скандират "Това е кражба". 

Някои дори обвиниха властите, че преувеличават относно сериозността на положението, за да наложат ограничения върху свободата и личните права на гражданите.