На 96-годишна възраст почина съветският дисидент Юрий Орлов. Това съобщиха световни агенции, позовавайки се на организация, основана от Орлов.  Той е издъхнал вчера в дома си в САЩ.

Организацията е основана през 1976 г., за да следи за спазването от Съветския съюз на поетите от него ангажименти в областта на човешките права с подписването година по-рано в Хелзинки на Заключителния акт на Съвещанието по сигурност и сътрудничество в Европа. Ядрен физик по професия и ветеран от Втората световна война, Юрий Орлов е нейният първи ръководител.

През 1977 г. Орлов попада в затвора заради правозащитната си дейност. Той е освободен през 1986 г. в съответствие със споразумение със САЩ след идването на власт в СССР на Михаил Горбачов. Орлов обаче е лишен от съветско гражданство, което му е възстановено през 1990 г.

Той продължава кариерата си на физик в Корнелския университет в Съединените щати и като сътрудник на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН). Орлов получава американско гражданство през 1993 г.