Съветът за сигурност на ООН се събира заради Нагорни Карабах

Най-малко 67 души са били убити в боевете

Свят
28.09.2020 22:34 407 1
Съветът за сигурност на ООН се събира заради Нагорни Карабах

Съветът за сигурност на ООН ще се събере утре на извънредно заседание за Нагорни Карабах, където вчера сутринта избухнаха смъртоносни сражения между азербайджанските и арменските сили, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източници.

Срещата ще се проведе при закрити врата. Тя е била поискана от Германия и Франция, чийто призив е бил подкрепен от други европейски членове на Съвета за сигурност - Естония, Белгия и Великобритания.

Най-малко 67 души са били убити в боевете в Нагорни Карабах - азербайджанска сепаратистка област, населена преобладаващо с арменци. Те избухнаха на фона на общополитическите дебати в рамките на годишната сесия на Общото събрание на ООН и предизвикаха опасения от пълномащабна война между Азербайджан и Армения, която подкрепя нагорнокарабахските сепаратисти.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разговаря днес с азербайджанския президент Илхам Алиев и призова за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах без предварителни условия за продължаване на преговорите под егидата на Минската група към ОССЕ. Това съобщи Стефан Дюжарик, говорителят на Гутериш, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че по-късно през деня генералният секретар на ООН има планиран разговор и с арменския премиер Никол Пашинян, към когото ще отправи същия призив.

 

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
1 Коментара
Сортирай по
коментар

Фейсбук войник 22:45, 28.09.2020

Гаро Уискипедията няма ли да ходи да се бие , нали се правише на арменски хайдут?

Oтговора0
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина