Полицаят Ангел Георгиев, който е обвиняем за смъртта 46-годишния Огнян Йорданов от село Милево, се размина с условна присъда. Днес Георгиев се изправи пред Окръжен съд-Пловдив, за да стане ясно дали ще признае вината си.

Припомняме, че при първоначалната версия полицаят трябваше да бъде обвинен в тежко умишлено престъпление, а именно убийство на Огнян. След готовите резултати на съдебномедицинската експертиза, е станало ясно, че не ударите, които е имало по тялото на жертвата са причината за смъртта, а сърдечна недостатъчност и количеството изпит алкохол.

Така обвинителният акт срещу Ангел бе изменен, а към момента повдигнатото обвинение е за това, че е причинил по непредпазливост смъртта на Йорданов, вследствие на умишлено нанесени леки телесни повреди, които са причинили болка и страдание, без разстройство на здравето – престъпление , за което се предвижда само до пет години лишаване от свобода.

На днешното заседание в залата присъстваха 10 души от семейството на жертвата. Фамилията и защитата им- адвокат Слав Даскалов депозираха молби за предявяване на граждански искове. Същите искаха да бъдат конституирани и като частни обвинители. Съдът обаче не прие гражданските искове, за да не затруднят съдебния процес. Обвиняемият и защитата му адвокат Васил Василев поискаха от съда съкратено съдебно следствие и така делото срещу Ангел Георгиев стартира без разпит на свидетели и вещи лица.

Това се случи, след като 41-годишният обвиняем призна вината си и се съгласи с фактите и обстоятелствата описани в обвинителния акт.

“Съжалявам за това, което се случи. Не исках да се развият така нещата, признавам вината си. Искам едно справедливо наказание”,каза в последните си думи към съда вече бившият полицейски служител.

Адвокат Василев представи пред магистратите доказателства за законно притежавания пистолет на Георгиев, от който разследващите са иззели патрони. И добави пред съда ,че подзащитният му е извършил деянието по непредпазливост. В тази насока той поиска от съдия Здравчев при определяне на присъда да бъде взето под внимание признанието на обвиняемия и това, че има чисто съдебно минало. Прокурор Пенев също поиска условна присъда за Ангел Георгиев. На такова мнение не бяха обаче близките на починалия Йорданов, ядосано те заявиха на съда, че това не е инцидент, а умишлено убийство.

“Този човек го е убил и го е суркал до стадиона, за да го изхвърлят като едно убито куче, те лъжат и крият. И сутринта Ангел е отишъл до трупа, сякаш нищо не се е случило и да го види дали е жив. Какво е това. Играли са си а трупа, всичко му беше ожулено”, с викове каза сестрата на пострадалия Огнян.

Така защитникът Даскалов поиска по-тежко наказание. Според него този човек е бил служител на МВР и е следвало да съзнава какво прави и да не си позволява такъв тип поведение. След изслушване на всички страни, съдия Спасимир Здравчев определи да наложи наказание от 2 години условно с 4 години изпитателен срок. Роднините на починалия обаче са категорични, че нараняванията по тялото на Огнян не отговарят на “лека телесна повреда”, въпреки експертизите на лекарите. Те казаха пред съда, че според тях трябва да пише в обвинителния акт “жестоко убийство”. Пред съдебната зала сестрата на Огнян Йорданов каза, че ще обжалват тази “смешна присъда” до край. Окръжните магистрати изминаха и мярката на подсъдимия Георгиев от гаранция в размер 1000 лева в най-леката такава ,а именно “подписка”.

Жители на Милево на протест в Пловдив: Ангел не е убиецБлизките на обвинения полицай смятат, че виновникът е друг