Че в затвора в Пловдив се продава дрога с килограми отдавна не е новина. Че голяма част от дилърите продължават да практикуват „професията”, за която излежават присъда, също не е изненада. Няма да учудим никого, ако кажем че всеки втори затворник взема хероин, бонзай, амфети или някакви други наркотици. Макар и незаконна обаче, търговията с наркотици също се нуждае от гарантирано разплащане. Парите са удобно, но доста опасно средство за разплащане, тъй като могат да бъдат открити, откраднати или конфискувани, особено ако са в по-големи количества, а собственикът им няма обяснение за произхода им. Пловдивски затворник обаче е въвел изключително иновативна система за разплащане като използва най- голямата българска платформа за дарения DMS, установи TrafficNews. И ако желаете да си поръчате дрога в затвора е достатъчно да изпратите смс със съдържание DMS  JASMIN!

По документи DMS  JASMIN е кампания, създадена с цел да подпомогне самотни майки от Пловдив, които сами отглеждат децата. „Със събраните пари ще бъдат подпомогнати самотните майки в ежедневните разходи, необходими за отглеждането на децата им. Подкрепата е насочена приоритетно към майки, които отглеждат деца, нуждаещи се от лечение, за закупуване на лекарства или имат други специални нужди” съобщава рекламата на кампанията.

Кампанията се провежда от фондацията  „Жасмин Чарити“ , която е регистрирана в Пловдив на 13 май 2019. Проверка на TrafficNews установи, че нейн основател е не кой да е, а криминално проявеният Цветан Господинов – Батмана. 

Той бе арестуван в края на януари 2019. Батмана бе основен свидетел  срещу обвиняемите за палежа на колата на шефа на пловдивския затвор. Господинов закова с показанията  Александър Господинов - Доктора, Илиян Сарийски – Жабата и Цветан Кюркчийски – Тъпото. Тримата бяха признати за виновни и осъдени.  

Самият Цветан Господинов  е в затвора,  където излежава присъда за грабеж.  Според  затворници обаче той продава дрога зад решетките и печели добре. Очевидци твърдят, че разплащанията се извършват през платформата DMS. Пристрастените плащали за дозите си през SMS-и, изписвайки DMS  JASMIN! 

 В Търговския регистър е записано, че целите на фондацията „Жасмин Чарити“  са „да подобри качеството на живот и да подпомогне със своята благотворителна дейност всички социално слаби групи като стари хора, самотни майки, болни деца и хора и други”.  Таргетът на кампанията е 50 000 лева. До този момент са събрани близо 18 000 лв и остават да бъдат събрани още 32 000.  От началото на кампанията  29 юли 2019 до сега са изпратени 15 190  смс-а и 2 150 лв. са преведени онлайн в платформата.  

Как точно Батмана успява да извършва цялата тази благотворителна дейност, докато лежи в затвора, не е ясно. Очевидно обаче има време да рекламира кампанията DMS  JASMIN! през фейсбук профила си, който видно от постовете му , е активен денонощно. Господинов пуска между 5 и 7 поста дневно, като в част от тях рекламира и кампанията на „Жасмин Чарити”.  Корицата на профила му също е реклама на кампанията.

 ОБРАТНА ВРЪЗКА

TrafficNews се свърза със Български дарителски форум – една от организациите, които развиват и поддържат платформата DMS. Оказа се, че разследването ни отговаря на част от въпросите, които в БДФ са започнали да си задават, след като в края на октомври не са получили задължителния отчет за изразходваните средства от "Жасмин Чарити". "До този момент сме им превели 3 446,87 лева. Това е сумата, събрана за фондацията за юли и август. Останалите 14 027 лева задържаме до изясняване на казуса," коментира за TrafficNews директорът на Български дарителски форум Красимира Величкова. Тя е шокирана, че с платформата може да се злоупотреби по подобен начин и още днес е сезирала ГД БОП. Кампанията вече е свалена от платформата, а ако съмненията се докажат, събраните средства няма да стигнат до фондацията, а ще бъдат разпределени между останалите кампании в DMS.

Всъщност фейсбук страницата на фондацията е създадена през юли 2019. Има около 1000 последователи. Създаването на страницата съвпада с периода, в който е арестуван друг известен герой от ъндърграунда – Веселин Ампов. Ампов, който в продължение на години водеше класацията за най- бърз крадец на автомобили и  отключваше последен модел мерцедес само с поглед, бе задържан с дрога.  Наркотиците бяха открити в таксито му.  Според слуховете, дрогата била предназначена за лишени от свобода, които въртели търговия със забранените вещества. Дилърите зад решетките продавали, а парите от дрогата били давани на Ампов от роднините на затворниците.

В затвора усилено се коментира, че Ампов е работел за Батмана, но след ареста, се наложило дилърът да търси алтернативни начини да събира парите за стоката си.

Схемата очевидно е печеливша, защото преди две седмици Батмана се е сдобил с джип BMW X5 за близо 14 000 лева. DMS BATMANA!