Според проучване на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа загубите за европейската икономика, дължащи се на професионални заболявания и трудови злополуки, възлиза на цели 2 680 млрд. евро. Дори нещо повече – изследването посочва още, че ако в световен мащаб въпросните загуби са свързани предимно със смъртни случаи, то в ЕС тежестта върху икономиката е по-голяма при професионалните болести, сред които най-разпространени са раковите заболявания (цели 52%!) и болестите на кръвообращението (24%).

Нека сега направим разлика между трудова злополука и професионална болест.

Трудовата злополука е инцидент, епизод с повече или по-малко насилствен характер, който причинява непосредствено нараняване на дадено лице; ако например работник се пореже, използвайки машина, принадлежаща на предприятието, това представлява злополука.

Професионалното заболяване също възниква на работното място, но то е по-скоро резултат от постоянното въздействие на нездравословната работна среда върху организма, при което се развива заболяване.

Както за злополуките, така и за професионалните заболявания, разбира се, превенцията е от първостепенна важност, като има различни особености.

В първия случай основната цел е да предотврати възникването на злополуки и травматични събития. Във втория случай – да се поддържа надлежно здравословното състояние на работното място. Тоест, ако видът на извършваната дейност е свързан с отделянето на фин прах в помещението, където оперират работниците, ще бъде необходимо да се използва специална техника за почистване на въздуха.