Шок и тъга заля цяла Европа, докато наблюдаваше как катедралата Notre Dame de Paris потъна в пламъци, а битката за нея продължи цяла нощ. След многократните опити пожарът да бъде овлядян, 400 пожарникари успяха да го потушат едва рано тази сутрин. 

Докато катедралата потъва в пламъците, парижаните са безсилни и не разбират как е възможно същата тази църква, която виждат всеки ден, сега да е на път да си отиде... Това е изпитал и Готие Капишон, който свири на виолончело "Аве Мария" пред горящата катедрала.

"Бях си вкъщи, когато видях първите пламъци... Не можех да не дойда тук. Всички усещахме огромно безсилие. От друга страна видях всички хора тук, обединени, заедно. Всеки тук беше различен – беше дошъл в качеството си на католик, на християнин, на французин или парижанин. Това е символ, който е част от нас. Виждам тази катедрала всеки ден, тя наиситна е част от моя живо. Да я видиш в пламъци е просто ужасяващо. Да видим как пред очите ни покривът пада! Нищо не разбирахме – знаехме, че пожарникарите правят всичко по силите си, но не разбирахме как е възможно да се случва това. Тази сутрин енергията е друга – енергията е с надежда – катедралата още е тук. Получихме толкова подкрепа от целия свят, включително финансова", разказа Готие Капушон пред Europe 1.

Това е домът на Квазимодо - герой от творбата на Виктор Юго "Нотр Дам", който живее в камбанарията на кадетралата. Същата, която вчера целият свят видя да гори. Съболезнования към героите на романа - Квазимодо и Есмералда, изразиха французите в социалните мрежи.

"Какво ли не видяхме през последните години, но никога не скръстихме ръце! Ще реконструираме Нотр Дам за Квазимодо, за Виктор Юго, за нашата родина и за нашата история!"

"Моите съболезнования, Квазимодо!"

Докато пожарникарите още се борят с пламъците, парижани не могат да повярват, че това се случва пред очите им: 

"Това е толкова жалко, толкова жалко! Notre Dame е част от нас, това е душата на Париж"

"Да видиш шедьовър в пламъци буквално"

"Това, което виждаме тук, е пълен шок. Надяваме се да се разбере причината по най-бързия начин. Голяма тъга се усеща тази вечер"

Големите шедьоври от катедралата, които са пострадали най-вече от пушека, ще бъдат рестврирани в Лувъра. А в знак на съпричасност, камбаните на всички църкви в Париж ще звъннат в 18:50 часа утре. В толкова е получен сигналът за пожар.