„Клането в Буча е само един от многото примери за това, което Русия е правила през последните 41 дни. Светът тепърва ще научи цялата истина, тъй като руските военни открито плячкосват села, които са завзели”. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в обръщение пред Съвета за сигурност на ООН. 

Президентът Зеленски продължава да настоява, че Русия трябва да понесе отговорност, заявявайки, че тя трябва да бъде изправена пред международен трибунал, подобен на този на процесите в Нюрнберг след Втората световна война.

Той постави под съмнение ролята на Русия в ООН, заявявайки, че инвазията „подкопава“ цялата архитектура на глобалната сигурност.

Поводът за извънредното заседание на Съвета са масовите убийства в Буча. Очаква се Русия да представи доказателства, че нейните сили не са убивали цивилни граждани в Украйна. Това обяви руският пратеник в ООН, на извънредна пресконференция, след като Великобритания, която е ротационен председател на Съвета за сигурност отхвърли руските искания за свикване на заседание. По-късно обаче стана ясно, че  извънредна среща все пак ще има, но тя се свиква по искане на Лондон.