След регистрираните през тази седмица в Кипър рекорден брой на нови случаи на коронавирус и на хоспитализирани, правителството решава днес за удължаване на действащите ограничителни мерки до 15 май. Без блясък и процесии ще бъде празнуван и тазгодишният Великден на острова, пише БНР.

С решенията, които предстои да вземе днес, правителството иска да изчерпи всички останали възможности, преди да прибегне до по-строги мерки, като нов локдаун, който „остава на масата”, заяви здравният министър Константинос Йоану.

Той, лекари и медицински персонал отправиха драматичен призив към гражданите да спазват всички мерки за защита, тъй като рискът от по-нататъшно увеличаване на случаите и хоспитализациите е реален и има опасност ситуацията да излезе от контрол.

След като във вторник бе поставен рекорд от 941 нови случаи с коронавирус, в сряда вечерта бе отчетен рекорден брой пациенти в Covid отделенията – 291, от които 71 са в тежко състояние, при капацитет от 300 легла.

В изпълнение на пандемичния план здравното министерство започна увеличаване на леглата до 400, с осигурено за тях необходимо оборудване и консумативи.

Страстната седмица ще премине със строги здравни протоколи, без облекчения на мерките, според предложенията на Научния консултативен комитет към правителството, по които то трябва да вземе решения днес.

Предвижда се за Великден да бъдат разрешени най-много до 50 души вътре в храмовете, при осигурени 8 кв. м на човек. Изискванията за разстояние трябва да се спазват и в дворовете на църквите.

Иконите трябва да бъдат покрити с плексиглас и църковните служители да ги дезинфектират след всяко поклонение.

Като малко облекчение се очаква да бъде променен вечерният час в нощта на Възкресението и той да започне от 1часа, а не от 23 часа, както е сега, за да могат вярващите да присъстват на празничното богослужение.

Според предложението на експертите на Великденската трапеза в домовете ще могат да дойдат само до 4-ма гости, роднини от първа степен.