Радован Караджич е категоричен, че смъртната присъда, наложена му от Международния съд в Хага, е "безплодно отмъщение на Трибунала".

Припомняме, че през изминалия ден магистратите наложиха доживотен затвор на бившия президент на Република Сръбска Радован Караджич. Вчера Хагският трибунал разгледа искането му за обжалване на наложената му по-рано присъда от 40 години затвор, но вместо да я намалят, магистратите решиха да я завишат.

Караджич е осъден за геноцид и престъпления против човечеството, както и нарушаване на обичаите на войната в Босна и Херцеговина. Той беше признат за виновен в над 10 престъпления, извършени в периода 1992-1995 г. по време на босненската война.

Вчера граждани сравниха бившия лидер на босненските сърби с Хитлер и приветстваха присъдата на трибунала в Хага, но изглежда Караджич не чувства вина за стореното, тъй като не показа никаква реакция след прочитането на присъдата.

"Вечерне новости" публикува послание към сръбския народ на Радован Караджич, прочетено от неговия адвокат Марко Сладоевич пред телевизията на Република Сръбска.

"Сръбският народ и аз, заедно с него вече победихме. Създадена е Република Сръбска, а сръбският народ е свободен в собствената си държава. Жертвата, която правя, е по-малка от другите. Хиляди младежи със своите животи изградиха Република Сръбска. Мнозина станаха военни инвалиди... Най-голямата жертва понесоха майките, чиито синове, често единствени, дадоха живота си за свободата на сръбския народ. Това са истинските жертви".

Радован Караджич се превръща в седмия сърбин, получил доживотна присъда от трибунала в Хага.

Радован Караджич ще лежи в затвора доживот. Сравниха го с ХитлерБившият политически лидер на бонсенските сърби е признат за виновен за геноцид