Радован Караджич беше осъден на доживотен затвор от Съда на ООН. Бившият политически лидер на бонсенските сърби е признат за виновен за геноцид и нарушаване на законите и обичаите на войната, съобщават от световните агенции.

През март 2016 г. Караджич беше осъден на първа инстанция за 10 престъпления и му беше наложено наказание в размер на 40 години затвор. Той бе намерен за виновен в геноцид и още девет точки от обвинението, съдържащо общо 11 точки - за геноцид в Сребреница, престъпления срещу човечеството и във военни престъпления, извършени по време на войната през 90-те години. Караджич бе оправдан само по обвинението в геноцид в седем босненски общини.

Присъдата беше обжалвана. Караджич критикува процедурите на Международния трибунал. При преразглеждането, обаче, размерът на наказанието беше увеличен и така Караджич ще лежи в затвора доживот.

Бившият политически лидер на бонсенските сърби е осъден за престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война в периода 1992-1995 г.

За босненските хървати и мюсюлмани Караджич е синоним на войната, смъртта и разрушението. За сърбите обаче той е герой от войната, който има огромен принос за създаването на Република Сръбска и за защитата на сръбския народ.

Часове преди произнасянето днес на окончателната присъда на Радован Караджич, на оградата пред съда бе разпънат голям плакат, на който Караджич е сравнен с Адолф Хитлер.

Караджич и военният лидер на босненските сърби Ратко Младич са обвинени за планирано етническо прочистване и създаване на чисто сръбска зона в Босна.

Процесът срещу Караджич започна през 2009 година, след като беше заловен в Белград. Той е обвиняван за пряка роля в геноцида на хиляди хора по време на Боснеската война, включително издаване на заповед за избиването на около 8 хиляди мъже и момчета в Сребреница през 1995 година. Това се смята за най-ужасното зверство в Европа след края на Втората световна война. Той е обвиняван също за използването на 284 миротворци от ООН като човешки щитове същата година.

Караджич е обвиняван и за 44-месечната обсада на Сараево, в която загинаха повече от 12 хиляди цивилни.