Наскоро гръцкото правителство обяви, че страната ще отвори своите граници за туризъм на 14 май. Освен това, за да се гарантира, че както гражданите на страната, така и посетителите са в безопасност, страната ще формира план от 5 стъпки.

От следващата седмица се планира да бъдат отменени някои от ограниченията за пътници от Европейския съюз и още пет страни, които са ваксинирани или са с негативен тест за COVID-19. 

Според докладите, стратегията на Гърция за „пет линии на отбрана“, която да ограничи разпространението на COVID-19, ще включва следното:

- Всички посетители ще трябва да представят резултат от тест на COVID-19 или трябва да бъдат напълно ваксинирани.

- На летищата и границите на Гърция ще бъде въведена система за проверка, където пътниците ще бъдат избирани произволно, за да се подложат на бърз тест.

- В случай, че някой посетител даде положителна проба за коронавирус, той ще бъде изолиран в „карантинен хотел“.

- Туристите трябва стриктно да се придържат към всички свързани с COVID протоколи за безопасност, като носенето на маски за лице и поддържането на адекватно социално дистанциране.

- Всички, свързани с туристическата индустрия, трябва да бъдат ваксинирани. Също така трябва да се даде приоритет на най-уязвимите гръцки граждани.

Миналата седмица гръцките власти отмениха нареждането за едноседмична карантина за израелските туристи, които са били ваксинирани или са с негативен тест за COVID -19.

Подобни споразумения ще бъдат подписани и с още 10 държави, включително Обединеното кралство, САЩ, Австралия, Канада, Украйна, Русия, Китай, Китай, Саудитска Арабия Арабия и Обединените арабски емирства.

Очаква се гражданите на ЕС, САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и Обединените арабски емирства да могат да пътуват за Гърция през летищата в Атина и Солун, както и през летищата на няколко острова, сред които Родос, Кос, Миконос, Санторини, Корфу. Туристите ще може да преминават и през два сухопътни гранични пункта.

Пътниците от тези страни няма да бъдат карантинирани, ако покажат документ за поставени две дози от ваксина срещу COVID-19 или представят негативен PCR-тест, направен до 72 часа преди пристигането в страната, посочва представителят, като добавя, че за туристите ще важат местните ограничения заради коронавируса.

В момента всички пътници, пристигащи в Гърция, трябва да представят негативен тест и да бъдат карантинирани за 7 дни. Пътниците от Великобритания и Обединените арабски емирства са задължени да си направят още един тест при пристигането им в страната.

Според докладите, желанието на Гърция да се отвори отново идва след натиска върху правителството да спаси икономиката си, която е силно зависима от идващите туристи.