Старши треньорът на Академик Йордан Янков коментира пред TrafficNews жребия в квалификациите на ФИБА Къп. Пловдивчани ще дебютират в турнира през този сезон и ще срещнат Ираклис от Гърция в полуфиналните квалификации, а при успех тимът ще срещне украинския Днипро или полския Сопот в директна битка за влизане в групите на турнира. 

"Радвам се, че имам възможност да има играем в този елитен турнир ФИБА Къп. Това е история за пловдивския баскетбол. Благодарим на Общината и президента Васил Врачев, че успяха да намерят необходимите средства, за да играем. На първо четене в отбора на Ираклис изпъква най-много името на треньора Танасис Скуртопулос, който е национален селекционер на Гърция. Минал е през много отбори и два пъти е печелил Купата на Гърция. Те имат доста силни американски попълнения. Една четворка, който през миналата година е шампион в Нидерландия, център, който игра през миналата кампания в Локомотив Кубан, който игра в Еврокъп и един играч на позиция три, който е опитен и миналата година е бил в ПАОК. Наистина ще бъде много трудно. Имат и опитни гръцки играчи в състава. Единственото, това което мога да видя като плюс е, че имат 10 нови играчи и са почти един нов отбор, а нашето предимство е, че запазихме 9 играчи и няма да ни е необходима толкова  Надявам се новите попълнения по-бързо да се сработят и да играем баскетбола, който искаме", заяви Янков

"Днипро са традиционен силен отбор от Украйна и почти винаги е първи или втори. Основно са съставени от украинци. Поляците от Сопот също имат нови попълнения и имат добри чуждестранни играчи към 5-6 човека. Играли са в силни първенства. Със сигурност няма да е лесно. В отбора е и Брендън Йънг, който игра в Левски преди няколко сезона и знаем каква е неговата класа. За нас ще бъде огромно удоволствие и привилегия да участваме в турнира. И се надявам да покажем най-доброто от нас", каза треньорът на Академик на евентуалните следващи съперници на тима. 

Академик се събира за първа тренировка следващия понеделник, но няма да бъде в пълен състав, като в следващите седмици тимът ще стартира подготовка с всичките си баскетболисти.

Академик срещу Ираклис в квалификациите на ФИБА КъпПри успех пловдивчани ще срещнат Днипро или Сопот