Пловдивската шахматистка Виктория Радева, която беше част от отбора на България, който спечели отборната титла на Европейското по шах в Будва, Черна гора, беше посрещната в Община Пловдив. На събитието присъстваха кметът на Пловдив Костадин Димитров, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, зам.-кметът по спорта Николай Бухалов, началник отдел „Спорт и младежки дейности” Петър Зехтински и родителите на Виктория Радева. 

"Още съм изключително развълнувана, но и доста уморена от всичко, което се случва около нас и цялата еуфория. Много съм щастлива, че съм в моя роден град Пловдив - при хората, които ни обичат и подкрепят. Благодаря на Общината и на кмета на Пловдив Костадин Димитров за цялата подкрепа. Още съм в една огромна еуфория", заяви Виктория Радева преди срещата.

"Изключително радостна и щастлива съм, че съм си у дома в Пловдив. Обичам много моя роден град. Благодарна съм на подкрепата през годините. Самият турнир беше изключително оспорван. Физически не бях добре по време на турнира особено през втората част от него. Мачът с Азербайджан трябваше да го играя с 40 градуса температура и повръщане. Радвам се, че успях да събера сили и дадох най-доброто от себе си. Бях и в болница след мача. За жалост не успях да довърша последните два кръга заради физическото ми състояние. Беше много тежък мач срещу Грузия, които са настоящите световни отборни шампиони, но успяхме да ги преборим и спечелихме титлата. Искам да отправя призив - имаме нужда от здрави семейства, които да изграждат млади и хубави хора", каза още Вики Радева.

"Това са успехи, които ни карат пловдивчани да бъдем горди. Да чувстваме, че българската нация е една от най-успешните във всички спортове. Развитието на пловдивският спорт ще е приоритет в нашата програма. Искаме да решим всеки проблем в спорта в Пловдив. Самият спортист има мотивация, сили и нашата подкрепа, за да направи следващата крачка", заяви кметът Костадин Димитров.

"Ще се върна много години назад, когато Вики беше още много малко дете. Тя проведе една среща с тогавашния премиер Бойко Борисов. И я помолихме, ако наистина е в положение на победа – да даде реми на премиера. И тя ни послуша. Бяхме едни от първите, които честитихме на Вики и на баща й. Ние сме подготвили предложение на следващата сесия на Общинския съвет. Няма да изпадам в подробности, но Вики ще остане много доволна от решението ни. Ще я поканим тържествено и ще я удостоим с това, което тя заслужава“, заяви председателят на Oбщинския съвет Атанас Узунов.

"Възхитен съм от твоята борбеност и как не се отказа дори когато беше болна. Разбрах, че си жертвала царицата, защото това е нещо, което много рядко се случва на вашето ниво, и въпреки това успя да спечелиш. Това, което си направила, е уникално и аз останах изумен", заяви председателят на отдел „Спорт и младежки дейности” Петър Зехтински.

"Успех, да стигне най-далече в шаха. Във всеки един спорт, за да постигнеш нещо, трябва воля, тъй като по пътя има доста разочарования и лоши моменти, но човек не трябва да се предава", заяви зам.-кмета по спорта Николай Бухалов.

"Изключително горди сме с нея. Всички момичетата са прекрасен отбор и смятаме, че ще постигнат още много успехи заедно", заяви майката на Вики - Нина Радева.

"Призовавам да показваме хубавите неща в Пловдив, но по-рядко се показват. Пожелавам успех на господин кмета! За мен беше мечта детето ми да донесе медал за България и да чуя химна. Това е най-голямата награда за мен", заяви бащата на Виктория Радева - Славей.