УЕФА обяви имената на тримата номинирани футболисти, които ще спорят за наградата Играч на година (UEFA Player of the Year Awards).

Номинирани са звездата на Манчестър Сити Кевин Де Бройне от Белгия, халфовете на Челси Н'Голо Канте (Франция) и Жоржиньо (Италия).

Жоржиньо стана единственият играч печелил Шампионската лига, Европейското първенство и Суперкупата на Европа в една година.

Тримата треньори, които ще се борят за отличието са Роберто Манчини, който направи Италия европейски шампион, Томас Тухел, който вдигна трофея в Шампионската лига с Челси и Джосеп Гуардиола, който направи Манчестър Сити шампион на Англия и достигна до финала в Шампионската лига.

Имената на номинираните са избрани след гласуване на жури, съставено от треньорите на 24-те страни, които участваха на Евро 2020, плюс 80-те треньори на отборите, играли в груповите фази на Шампионската лига и Лига Европа през миналия сезон. Към тази група се добавя и вота на 55 журналисти от всички страни, членуващи в УЕФА. Условието е треньорите да не могат да гласуват за играчи от собствените си отбори.

На същата церемония ще бъдат връчени и наградите по постове – Най-добър вратар, Най-добър защитник, Най-добър халф и Най-добър нападател, които са се отличили по време на клубните турнири през изминалия сезон.