Пловдивската тенисистка Цветана Пиронкова стартира ударно участието си на турнира от Големия шлем Ролан Гарос. Цвети победи с 2:0 (6:3, 6:3) Андреа Петкович от Германия и се класира за втория кръг на турнира. 

Цвети Пиронкова стартира чудесно двубоя и направи ранен пробив, който затвърди на свое подаване - 2:0. Пиронкова продължи добрата си игра и проби за втори път сервиса на Петкович - 3:0. Германката обаче успя да върне единия пробив и спечели първи гейм в двубоя. Петкович успя да спечели за първи път от началото на мача свой сервис и намали изоставането си до 3:2. Пловдивчанката не позволи да бъде пробита отново и поведе отново с два гейма разлика - 4:2. Пиронкова проби за трети път от началото на двубоя сервиса на опонентката си и поведе с 5:2. Най-добрата българска тенисистка сервираше за първи сет, но Петкович успя да пробие и да остане в сета. Пиронкова изигра следващия гейм без никакво напрежение, проби за четвърти път германката и то на нула и взе сета с 6:3. 

Вторият сет също започна чудесно за Пиронкова, която взе подаването си, а след това проби и поведе с 2:0. Петкович успя да върне пробива, а след това го затвърди и изравни резултата - 2:2. Пловдивчанката взе подаването, отново проби и резултатът стана 4:2 за Цвети. В седмия гейм Петкович поведе с 30:0, но Пиронкова успя да измъкне гейма, не позволи пробив и поведе с 5:2. Петкович спечели подаването си за оставане в мача и намали до 5:3. Пиронкова не сгреши при подаването си и затвори мача след 6:3 във втория сет. 

Така играещата с "уайлд кард" в Париж пловдивчанка се класира за втория кръг на турнира, където очаква победителката от двубоя между Серина Уилямс и Кристи Ан.