Рекордът на Стефка Костадинова няма да бъде анулиран. От международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF) отказаха да заличат всички поставените до момента световни рекорди.

„Ако всички световни постижения бъдат анулирани, това ще се отрази и на онези атлети, които не са взимали допинг. Те не само ще загубят мястото си в историята на леката атлетика, но и върху тях ще легне сянката на съмнението, че не са постигнали по честен начин успехите си”, подчертават от международната организация.

До дебата по темата се стигна, след като в началото на тази година президентът на Асоциацията на спортните журналисти Джани Мерло поиска всички световни рекорди да бъдат анулирани заради случаите с хванати спортисти с допинг.

От IAAF са категорични, че няма как да се стигне до подобна драстична стъпка, но се отнасят с разбиране към проблема.

„Наясно сме, че преди години може да е имало атлети, които не са постигнали своите рекорди по легитимен начин, но не бива да се наказват атлети, които никога не са употребявали допинг и са постигнали успехите си с усилен труд и много отдаденост”, съобщиха от IAAF в писмо до  Асоциацията на спортните журналисти.