Кметът на Плевен Георг Спартански внесе предложение пред общинските съветници да бъдат удостоени със звание "Почетен гражданин на Плевен" олимпийските шампионки Ивет Горанова и Стойка Кръстева и техните треньори Ангел Ленков и Борислав Георгиев, съобщиха от общината.

На Олимпийските игри в Токио два от трите златни медала за България бяха спечелени от спортистки, свързани с Плевен, посочва Спартански. Горанова стана олимпийска шампионка в дисциплината "кумите", в категория до 55 кг, а Кръстева спечели олимпийското злато по бокс в категорията до 54 кг.

Това са първите олимпийски шампиони на България от 2008 г. и първите за Плевен - от 2000 г., когато на Олимпийските игри в Сидни плевенчанката Тереза Маринова става шампионка на троен скок. Ивет Горанова израства като състезател в клуба по бойни изкуства "Петромакс" - Плевен. Тя беше единственият български представител в спорта "олимпийско карате" на Олимпийски игри. Горанова е единственият български спортист - шампион на Европейските игри в Минск, има бронзови медали от Световно и Европейско първенство. Ивет е възпитаничка на Спортното училище "Георги Бенковски" в Плевен. Тя е трикратен носител на отличието "Спортист на годината на Плевен".

Стойка Кръстева донесе първия български златен медал в женския бокс и е петият олимпийски шампион в цялата история на българския бокс. Предишното върхово олимпийско постижение за България в този спорт е през 1996 г. Стойка Кръстева е двукратна европейска шампионка, има два сребърни медала от световни първенства и един бронзов от европейски шампионат. Многократна шампионка на България. Двукратен носител на купата "Странджа". Кръстева е свързана с Плевен чрез съпруга си Борил Кръстев, който е жител на община Плевен - роден, израснал и живеещ в Плевен. Родителите на златната медалистка живеят в село Върбица, община Плевен.

Треньорът Ангел Ленков изведе Ивет Горанова до олимпийския връх и има принос в развитието и утвърждаването на плевенската школа по карате. Избиран е за "Треньор на годината на Община Плевен". Личен треньор на Стойка Кръстева е Борислав Георгиев, който има безспорни заслуги за развитието и успехите й като състезател.

Победите на двете състезателки на Олимпийските игри станаха причина Плевен неведнъж да бъде посочван като повод за гордост и национално самочувствие, олимпийските победителки са вдъхновение за младите спортисти и за децата на Плевен, се посочва в предложението.

Комисията за почетните граждани на Плевен утре - 16 август, от 17.00 ч., ще разгледа документа, след което ще бъде утвърден от Общинския съвет.