В дните по Коледните празници и Нова година ви представяме най-добрите спортисти на Пловдив за 2018 година. Днес е ред на тенисистът Димитър Кузманов.

Пловдивчанинът Димитър Кузманов години наред постоянно и неотклонно следва своя път и своите цели в мелницата, наречена мъжки тенис. За да ди извоюва статута на втора ракета на България след Григор Димитров и авторитета на основния боец на България в турнирите за Купа Дейвис. През изминалия сезон Мико направи решителна крачка напред и започна да печели победи в по-силните турнири и да запише рекордно класиране в световната ранглиста, което го поставя на отлични изходни позиции за първо участие на турнир от Големия шлем. Затова повече от заслужено Кузманов зае 4-то място в традиционната анкета за Спортист на Пловдив и получи уайлд кард за силния турнир на АТП в София през февруари – надпревара, в която вече е участвал и е оставил отлични впечатления. За тенисистите сезонът е ужасно дълъг и те нямат много време за празници. Мико в момента е в Барселона, където усилено се готви за новия сезон и именно там ще прекара Коледа.

Определено това бе най-добрата година за мен, прави равносметка Мико. Изключително щастлив съм и вътрешно удовлетворен от всичко, което съм постигнал. Осъществих целите, които си бяха поставил преди година – рекордно класиране – 251-во място, пет титли, успях да се опазя от контузии и да бъда здрав през цялата година, допълва той.

Определено ще запомни първата си титла на турнир за 25 000 долара в Познан, Полша, както и полуфинала на турнира от сериите Чалънджър в Буенос Айрес с награден фонд 50 000 долара. Всъщност Мико има 5 титли, от която една на турнир от 25 000 долара, два финала и полуфинал на 50-хиляден турнир, което представлява качествен скок в развитието му. Не съжалявам за нищо, не мога да искам нещо повече от тази година. Започнах сезона като 386-и в света, завършвам на 251-во място. Имам отличен баланс от 51 победи и 13 загуби на сингъл, на практика съм играл мач на всеки 3 дни средно. Няма как да не съм щастлив, признава Мико.

Според него възходът му се дължи на съвкупност от много неща. Определено вече съм по-зрял, имам повече рутина и опит. Това, че останах здрав също си оказа положително влияние. И друг път съм казвал, че това е може би най-големият ми успех тази година. Защото в последните 3-4 сезона два пъти стигах до 280-то място в света, но контузии спираха развитието и тренировъчния ми процес, при това – по средата на годината, припомня пловдивчанинът.

На какво се дължат успешните му игри на турнирите в Южна Америка вече втори сезон? Да, миналата година постигнах там първа победа над тенисист от Топ 100, сега играх квалификации и стигнах втори кръг в Монтевидео, след това играх полуфинал в Буенос Айрес. Много хора може би не знаят, но там са най-тежките условия, а особено в края на годината конкуренцията е убийствена. Аз съм човек, който винаги е търсил по-трудното и никога не съм се страхувал от провал. Освен всичко останало – там турнирите са на любимата ми настилка – клей, обяснява Мико успешните си игри на този далечен континент.

За жалост 251-ото място в света няма да му осигури участие в квалификациите на Открития шампионат на Австралия. Причината не зависи от него, а се крие в новата система, която се въвежда от следващия сезон и в която се предвижда отнемане на точки при определени условия. По старата система мястото гарантираше участие на Мико в Мелбърн. Иначе турнир от Големия шлем си остава цел и мечта за следващия сезон. Трябва да играя повече турнири от висока категория – нещо, което успях да направя в последните три месеца – играх на всички състезания от серията Чалънджър с награден фонд от 50 000 до 125 000 долара. Това ми е целта за догодина – повече такива турнири. Предстои с моя щаб да изготвим програмата до София Оупън, който е в началото на февруари. След това почти сигурно заминавам за Банкок, където има АТП турнири на Чалънджър, разкрива пловдивският тенисист.

Мико винаги е следял развитието на мъжкия тенис по върховете и не е криел, че е голям почитател на Рафаел Надал и Новак Джокович. Той дава своята прогноза и за това ще продължат ли да властват старите пушки и през 2019 година. Не съм много склонен да вярвам, че тази голяма четворка или тройка отново ще има такова превъзходство над останалите. По-скоро предполагам, че Джокович ще направи нов страхотен сезон, тъй като няма да защитава почти никакви точки през първата половина на годината, коментира Мико. Смятам, че Роджър  Федерер изпитва все по-големи физически проблеми – особено в турнирите от Големия шлем, където мачовете са по-дълги и продължават оп 4-5 часа. Мисля, че има кой да развали хегемонията на големите – това са тенисисти като Борна Чорич, Стефанос Циципас, Саша Зверев, Карен Хачанов които вече доказаха, че могат да бъдат конкурентни и направиха победи срещу най-добрите. Смятам, че предстоящата година ще бъде много интересна за всички фенове на тениса, смята Кузманов.

Той продължава да лее пот на предсезонната си подготовка в Барселона – при отлични условия и благоприятно време. Тренира заедно с 41-я в света сърбин Душан Лайович, под ръководството на кондиционния треньор Хавиер Капитан от Аржентина и тенис треньора Хосе Перлас, който е един от най-добрите специалисти в този спорт. В очакване на още по-добра година. Да му я пожелаем!