Италианският специалист Силвано Пранди остава начело на националния ни отбор по волейбол за мъже до олимпийската квалификация през януари. Това реши на заседание УС на федерацията. Прокраднаха се мнения, че Пранди трябва да си тръгне след европейското, на което националите се представиха крайно неубедително и отпаднаха на осминафинала. Италианецът пък не взе в състава утвърдени имена като братята Братоеви, Николай Николов и Стефан Учиков. В крайна сметка бе решено да бъде изпълнен договорът му, който предвиждаше да води отбора и на квалификацията и да остане за Олимпиадата в Токио при класиране. Президентът на централата Дачо Лазаров и вицепрезидентът Любомир Ганев обаче се заемат със задачата да проведат разговори и да внесат обединение между треньор и състезатели с цел на турнира в Берлин да играят най-добрите наши състезатели.

Задачата, заради която се събрахме веднага след празничните дни и преди да е завършило Европейското първенство, беше да анализираме ситуацията около българския национален отбор. Констатацията е, че това беше едно не добро представяне, може би едно от най-лошите за последните години от 2005-а насам, когато България не участва на Европейско първенство. Ние искахме да обсъдим нещата, и това направихме, във връзка с предстоящото най-важно събитие за българския волейбол - олимпийската квалификация през януари. Бихме искали на тази квалификация България да се представи с един силно мотивиран, добре подготвен отбор и наравно с другите да бъде в максимална кондиция, за да направим всичко възможно тази квалификация да бъде спечелена, за което ще направим няколко хода, коментира Данчо Лазаров след заседанието.

Първо трябва да привлечем, трябва да убедим и в този национален отбор трябва да бъдат всички състезатели, дори и тези, които Силвано Пранди освободи след VNL. Ще проведем разговор и със Силвано до колко той е готов да работи с този отбор, с тези момчета, ако те се съгласят да се върнат. Тоест пред нас предстои една много отговорна задача. Да проведем всичките тези разговори, да проведем още едно заседание на УС и да информираме волейболната общественост. Но всичко е подчинено на това да подготвим и да имаме отбор, който отива да се бори за спечелване на олимпийската квалификация, заяви още шефът на родната централа.