Тенис звездата Наоми Осака потвърди, че ще дари спечелената сума от турнира в Синсинати на семействата на жертвите и в помощ за облекчаване на обстановката след земетресението в карибската островна страна. Хаити обяви едномесечно извънредно положение след земетресението, което удари близо до Хаити в събота сутринта, при което загинаха над  1000 души и над 2800 бяха ранени. Наоми Осака, която е хаитянка от страна на баща си и японка от страна на майка си, обяви обещанието си в Twitter.

Тя написа: „Наистина боли да видя цялото опустошение, което се случва в Хаити и имам чувството, че наистина не можем да си вземем почивка. Предстои ми да играя турнир тази седмица и ще дам всички парични награди за подпомагане на обстановката в Хаити. Знам, че кръвта на нашите предци е силна, ще продължим да се подкрепяме“, написа тя,  завършвайки публикацията с емоджи на хаитянския флаг и емоджи с молещи се ръце.

Очаква се победителката да получи  255,220 долара , които ще бъдат дарени в помощ на хората пострадали от земетресението.

Четирикратната шампионка е била откровена за актуалните събития и проблемите на социалната справедливост през цялата си кариера. По време на миналогодишното US Open, което се проведе на фона на националните полицейски протести срещу бруталността, Осака показа подкрепата си за движението Black Lives Matter, като носеше маски за лице, отпечатани с имената на чернокожи, които са били убити от полицията.

По-рано днес Наоми Осака напусна разплакана пресконференцията в Синсинати, след като получи въпроси от репортери свързани с психичното и здраве и с намерението и да дари средствата за пострадалите в Хаити, което я разстрои и тя поиска кратка пауза.