Министърът на спорта Димитър Илиев се срещна със специалния отбор по хокей на трева. Тимът, който е изграден изцяло с пловдивчани игра финал на Special Olympics през миналото лято в Берлин.

През настоящата годината Министерството на младежта и спорта ще подкрепи отбора по хокей на трева на Спешъл Олимпикс България със 110 000 лева по програма на ведомството. По този начин ще могат да се проведат държавни първенства и състезателите ни ще участват в Европейските игри за деца с интелектуални затруднения в Нидерландия през юни.

Председателят на БФХТ Йорг Шенк изказа благодарност към ръководството на ММС за оказаната подкрепа, която е силен знак за развитието на този спорт. Посещението на министър Илиев бе свързано и със среща по проекта LIA по Erasmus+sport, за която в Пловдив бе делегация от Европейската федерация по хокей на трева.

Министър Илиев и проф. Дашева се срещнаха също с екипа на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Пловдив, подпомогнал за сформирането на отбора по хокей на трева на Спешъл Олимпикс България.

"Умението да се помогне на някого е едно от най-смислените неща в живота. А щастието по лицата на децата, докато са на терена, доказва, че Вие сте постигнали невероятен резултат. Разчитайте и занапред на подкрепа от ММС“, заяви министър Илиев пред директора на центъра Катя Стоилова и представителите на БФХТ.

Отборът е състaвен от Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование в Пловдив /Ресурсен център/ с общо 10 хокеисти от Пловдив и Асеновград. Старши треньор е бившият вратар на Спартак и Марица и ресурсен учител в центъра Димитър Георгиев, а негов помощник е друг бивш футболен вратар - Георги Ангелов. 

Националите направиха страхотен рейд и достигнаха финала, където загубиха с 2:4 от Великобритания.

Отборът беше изграден само за няколко месеца, но успя да стигне до финала и спечели сребърни медали от Special Olympics.

Преди срещата със специалния отбор министърът на спорта посети и СКЛА Локомотив, а основната причина за визитата беше пистата на клуба, която ще бъде обновена с финансиране от Министерството на спорта и Община Пловдив.

Министърът на спорта: СКЛА Локомотив ще има обновена писта, всичко вече е задействаноДимитър Илиев беше на посещение в лекоатлетическия клуб