Ботев Пловдив загуби с 2:4 при гостуването си на Литекс в 17-ия кръг на "А" група. Двата отбора изнесоха оспорван и зрелищен двубой с много положения пред двете врати. Грегъри Нелсън даде аванс на "канарчетата" в средата на първата част, но с попадения на Данило Асприля и Андрес Рохас Литекс направи обрат още преди почивката. Петрус Бумал увеличи аванса на ловчанлии малко след почивката, Грегъри Нелсън намали, а Данило Асприля узакони победата за своя тим в последната минута на срещата.

Наставникът на „жълто-черните” Николай Костов направи една единствена промяна в стартовия състав от мача срещу Черно море, като на мястото на Даниел Генов започна авторът на победния гол във Варна Нико Варела. Подходът на пловдивчани бе идентичен на този от двубоя на „Тича” преди седмица. Ботев заложи на добра организация в дефанзивен план и игра контраатаки.

Срещата на градския стадион в Ловеч започна с кратък домакински натиск, който доведе до две опасни ситуации пред вратата на Виктор Голас, които дадоха възможност на бразилския страж да блесне с добри изяви.

В 5-ата минута след многоходова атака на домакините Йонсен свали топката към Арсенио, който отправи силен диагонален шут от добра позиция, а Виктор Голас с отличен рефлекс успя да избие в корнер.

120 секунди по-късно отново Арсенио бе изпуснат на няколко метра пред вратата, но с втора поредна добра намеса Виктор Голас успя да предотврати ранен гол във вратата си.

След тези две ситуации „канарчетата” успяха да парират натиска и да избутат домакините далеч от своята врата. В

7-ата минута Ботев организира първата си добра атака в мача. Рахави Кифуети проби отляво и влезе в наказателното поле, но се засуети при избора си на завършек на атаката, с което опасността приключи.

В 21-ата минута Андрес Рохас стреля от движение от средна дистанция встрани от десния стълб.

В 27-ата минута Ботев откри резултата с гол на Грегъри Нелсън. Холандецът, който отново действаше на върха на атаката, открадна топката след несигурно действие на Елтон и се втурна към вратата на Баривиейра, след което с нисък удар в долния ляв ъгъл откри резултата в полза на „жълто-черните” – 0:1.

Домакините обаче успяха бързо да възстановят равенството след много спорно съдийско решение. В 34-ата минута след центиране отдясно по атака на ловчанлии Асприля отклони топката с глава и тя влезе в десния ъгъл на вратата. Вторият асистент на Георги Йорданов – Даниел Ников, вдигна флага за засада, но след като видя протегнатата към центъра ръка на главния съдия, той смени решението си и също посочи с флага към централната линия, съобщиха от клубния сайт на Ботев Пловдив. Така резултатът бе изравнен, въпреки бурните протести на футболистите на Ботев.

В 42-ата минута Литекс осъществи пълен обрат. Андрес Рохас направи самостоятелен рейд пред наказателното поле на Ботев и с удар в долния ляв ъгъл изведе своите напред – 2:1. При този резултат приключи първата част на мача.

На полувремето Николай Костов извърши две промени в редиците на Ботев, като пусна в игра Александър Колев и Даниел Генов на местата на Нико Варела и Серкан Юсеин.

Втората част започна лошо за „канарчетата” и в 53-ата минута ловчанлии увеличиха преднината си. Антон Недялков проби по левия фланг и пусна успореден пас пред наказателното поле към Петрус Бумал, който стреля от движение в левия ъгъл за 3:1.

В 57-ата минута Грегъри Нелсън шутира от около 25 метра в ръцете на Баривиейра, а в ответната атака Йонсен стреля встрани от дясната греда.

„Жълто-черните” влязоха с по-активни действия в последната третина от мача и изнесе играта в половината на своя противник.

Натискът бързо даде резултат и в 65-ата минута Ботев намали пасива си, като голмайсторът отново бе Грегъри Нелсън. Холаднецът надигра двама в оранжево пред наказателното поле и с мощен удар в долния десен ъгъл направи резултата 3:2.

В 74-ата минута домакините можеха да върнат аванса си от два гола, но ударът на Страхил Попов срещна лявата греда зад Голас. При последвалия ъглов удар вратарят на „канарчетата” спаси опасен удар с глава на резервата Георги Минчев.

Последваха динамични минути на директен футбол с редуващи се към двете врати опасни атаки. Възможности се откриха пред Арсенио и Мариян Огнянов, но Голас и Баривиейра с добри намеси парираха ударите им.

В заключителните секунди на редовното време Литекс сложи точка на оспорвания мач с четвърти гол. Виктор Голас с поредната си добра изява спаси шут на Арсенио, но атаката на домакините продължи, за да завърши със силен и точен удар на Данило Асприля за крайното 4:2.

TrafficNewS.bg