Норвегия победи България заслужено с 2:1 в европейска квалификация от група "Н", която се игра на стадион "Улеваал" в Осло. Това бе първа загуба на нашите от този съперник в официален мач след пет победи и три ремита.
Скандинавците бяха по-добрият отбор през първото полувреме, надигравайки нашите категорично в средата на терена. Елиунуси откри резултата във фаталната 13-а минута, възползвайки се от грешка в защитата ни.
Малко преди почивката Николай Бодуров изравни, засичайки с глава след изпълнение на корнер и се реабилитира частично за автогола си преди няколко дни срещу Хърватия.
"Лъвовете" стояха по-добре през второто полувреме, но двайсетина минути преди края на мача Нилсен препарира Михайлов след нова грешка в отбраната ни. До края нашият тим не създаде нито една реална опасност.
България е на четвърта позиция в групата с три точки. Норвегия има 6 пункта, а на върха са Хърватия и Италия с по 9 точки.

Домакините получиха първата възможност в срещата, но Нордвейт шутира над напречната греда при пряк свободен удар още във втората минута на двубоя. Последва центриране към наказателното ни поле, но защитата се справи без никакви проблеми.
Норвегия поведе след много груба грешка в защитата ни. Скелбред изведе Елиунуси между двама защитници, а след това Апостол Попов и Ники Михайлов не се разбраха кой да пресече топката и Елиунуси се възползва от подаръка, вкарвайки на празна врата.
В средата на първата част Джошуа Кинг вкара топката в мрежата зад Михайлов, но попадението не беше зачетено заради засада на нападателя при паса на Елиунуси към него. Малко по-късно Михайлов отрази плътен удар на Линес, който стреля в долния ляв ъгъл от движение.
"Лъвовете" така и не показваха хищнически инстинкт и не съумяваха да създадат нищо смислено в предни позиции, а в защита видимо се измъчваха, губейки борбата в средата на терена преди това.
Малко преди почивката Венци Христов нанесе много хубав удар с глава от трудна позиция, печелейки корнер. При изпълнението му Николай Бодуров изпревари Тетей и от десетина метра постреля вратаря на норвежците!
След подновяването на играта българите изглеждаха по-солидни и дори отправиха първия удар за втората част, но Георги Илиев не бе настроил мерника си.
В 72-та минута Норвегия отново излезе напред след една от редките си добри акции през второто полувреме. Скелбред чукна към Нилсен при подаване отляво и последният разстреля Михайлов с изстрел с левия крак от десетина метра.
В заключителните минути България така и не подложи съперника си на някакъв натиск, допускайки втора поредна загуба в квалификационния цикъл.
 
Норвегия - България  2:1
1:0  Тарик Елиунуси - 13'
1:1  Николай Бодуров - 43'
2:1  Хавард Нилсен - 72'

TrafficNews.bg