Една от най-големите спортни зали в Пловдив зала "Строител" се продава, научи TrafficNews.

"Залата се продава от няколко месеца. Решението за продажбата е на акционерите. Залата е с право на строеж. Дали ще бъде разрушена зависи от новите собственици. Парцелът е общински. Има интерес към залата и водим разговори. Не мога да кажа някакъв определен срок за продажбата на залата. Ситуацията е и доста по-сложна заради коронавируса и войната в Украйна", заяви управителят на "Метални конструкции" Любомир Арангелов пред TrafficNews

Към момента не е ясна цената, която ще се търси, както и дали ще се обяви на публична продан или собствениците сами ще търсят купувачи. Залата е с близо 2000 кв.м РЗП, като целият парцел е от 11 дка. Според кадастъра и ОУП мястото е отредено за спорт, което значи, че там към момента не може да бъде построен жилищен комплекс или мол. 

Зала "Строител" е първата голяма зала в Пловдив. Направена е през 80-те години на миналия век. До тогава мачовете на пловдивските баскетболни и волейболни отбори се играят основно в баскетболната зала "Академик" и в палата номер 5 на Панаира. Тук са се провеждали едни от най-големите битки на пловдивския баскетбол, а зала "Строител" е емблематична за силния женски баскетболен отбор на Марица, който за съжаление вече не съществува. 

Капацитетът на залата е 600 места и дълги години тя е най-голямата зала в Пловдив до 2012г., когато открита залата на Пловдивския университет, през 2015-а беше открита зала Колодрума - най-голямата зала в Пловдив, а през 2017-а се появи и зала "Сила". Трите зали са с по-голям капацитет от "Строител" и тя вече се нарежда на четвърто място по капацитет.  

Залата е частна вече от доста години и е собственост на Метални конструкции. Драмата беше доста сериозна, защото през 2008-ма година Пловдивският Апелативен съд решава, че през 1984 година сградата е строена като държавна собственост и е зачислена в баланса на бившето ДСО „Метални конструкции", чийто правоприемник е „Метални конструкции”. Според решението общината трябваше да плати на дружеството над 1 милион 382 хиляди лева обезщетение за неправомерно ползване на спортната зала в периода март 2000 г. - март 2005 г., плюс лихви, начислени за различни периоди, и близо 234 хиляди лева разноски по делото. Въпреки, че юристите на тогавашния кмет Славчо Атанасов обжалват решението, администрацията изплаща парите на фирмата.

През 2008г. бяха изгонени волейболните и баскетболните клубове на Марица. Женският баскетболен клуб на Марица, който е и единственият пловдивски отбор играл два финала в европейските клубни турнири беше закрит, а женският волейболен клуб на Марица беше спасен и се премести в зала "Лаута", а в момента е най-успешният отбор в Пловдив. 

В периода 2008-2014 съоръжението не се използва и е затворена, а през 2015-а беше направен ремонт и отново заработи. Беше направен фитнес, ресторант, баскетболният Академик играеше срещите си от Националната баскетболна лига в залата. Беше направен и волейболният тим Строител, който играеше във второто ниво на българския волейбол, а впоследствие се обедини с Локомотив. 

Провеждаха се баскетболни, волейболни мачове в различни възрасти, турнири по гимнастика, борба и други бойни спортове.  

Академик и Строител обаче се преместиха с построяването на "Колодрума" и "Сила" и така зала "Строител" остана без мъжки баскетбол и волейбол.

В момента в залата има действащ фитнес, няколко зали, които се провеждат специализирани спортове, в голямата зала се провеждат състезания по волейбол, баскетбол, спортна гимнастика и борба.