Сръбският тенисист Новак Джокович грабна рекорда осма титла от Открития шампионат на Австралия в Мелбърн. Той имаше тежки мигове на финала срещу австриеца Доминик Тийм, но го пречупи с 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4. Джокера трябваше да навакса изоставане в сетовете, но опитът и класата му помогнаха да намери противодействие на силната игра на Тийм, който сгреши в решителни моменти и това натежа за загубата му. Джокович се доближи до Роджър Федерер и Рафаел Надал по спечелени титли от Големия шлем. Сърбинът вече има 17, лидер е Федерер с 20, пред Надал с 19. Ноле няма загубен финал в Мелбърн, който е най-успешният му турнир. Новак се връща на върха на световната ранглиста, в която измества Рафаел Надал. Тийм отново пропусна да спечели първата си титла от Големия шлем. Той има три загубени финала - два на Ролан Гарос и един в Мелбърн. С играта си обаче австриецът показа, че може да наруши хегемонията на тримата големи. 

Началото бе за Джокович, който стресна съперника си с мощна и агресивна игра от дъното на корта. Тя доведе до ранен пробив и 3:0. Постепенно Тийм се окопити и успя да върне пробива за 4:4. В последния гейм на сета обаче австриецът се пропука на сервиса си, предприе излишни рискове, които бяха наказанпи от опитния сърбин. Последва нов пробив в сметката на Ноле, който бе с цената на спечелена първа част.

Във втория сет сценарият се повтори, но с обратен знак. Той проби рано, Джокович изравни за 4:4, но веднага след това допусна решителен пробив, след като реферът Дамиен Дюмусоа го лиши от първи сервис заради просрочване на времето на изпълнение на началния удар. Браво, вече си известен, скастри го Ноле. Тийм сервира уверено за сета и успя да изравни частите. Това му даде допънително самочувствие и той заигра все по-стабилно от задната линия, което разстрои играта на сърбина. Тийм поведе с два пробива за 3:0, след което затвори третата част в своя полза, повеждайки с 2:1.

Четвъртият сет тръгна равностойно, но Джокович постепенно наложи волята си, а Тийм направи грешки в решителни момента. Сърбинът проби за 5:3, след което затвори частта с убедителен сервис гейм. Сега бе ред на Ноле да върне увереността си и да започне да диктува темпото в разиграванията. Той продължши да сервира изключително ефективно и проби за 2:1, след което затвърди пробива, макар и трудно. До края Ноле удържа аванса си и заслужено триумфира.