България заминава за турнир от неофициалното световно отборно първенство по тенис Били Джийн Кинг Къп в Турция, това съобщи капитанът на тима Дора Рангелова на брифинг в Пловдив днес. 

Националките са в състав първа ракета Виктория Томова, втора ракета Изабела Шиникова, трета ракета Джулия Терзийска. С тима ще бъдат и дебютантките Йоана Константинова и Роси Денчева. Те станаха през миналата година вицесветовни шампионки до 14 години. 

Турнирът ще бъде в Анталия от 11 до 16 април. 

Отборите са 11, а България попадна в група с шест отбора - Швеция, Хърватска, Австрия, Словения и Грузия. 

Променен е форматът през тази година. България ще изиграе общо пет мача в рамките на пет дни срещу своите съперници. Играе се до две победи от три мача на сблъсък - два сингъла и един на двойки. 

В другата група са Сърбия, Дания, Естония, Унгария и Турция. 

От понеделник до петък ще се играят мачовете в групите, а в събота са мачовете за оставане и за изкачване в по-горна група.

От тези групи два отбора ще отпадна в по-ниската група, а три ще се изчакат в по-високата. Нашата цел е да останем в групата, но защо не и да се целим в баражите за влизане в по-горна група. 

Лагерът на отбора беше от понеделник до днес. Томова и Шиникова играят на силен турнир в Португалия и ще се присъединят към отбора директно в Анталия. Отборът ни заминава утре за Турция. 

Съставите на другите отбори ще станат ясни на място. 

"Чувствам се в страхотна форма и съм развълнувана, че ще участвам в такъв голям женски турнир. Това ми е първият ми женски турнир от такъв ранг. Тренирам по два часа на ден, защото ходя и на училище. Три дни в седмицата правя и физическа подготовка. Бях в академията на Надал и беше много добре за мен. Академията е доста голяма. На мен ми хареса отношението на треньорите към състезателите. Тренировките се провеждаха сутрин и следобед. Едната беше по час и 45 минути, а другата по два часа и половина. Програмата беше доста натоварена, но на мен ми хареса. Не успях да се снимам с него, но успях да го видя Надал как тренира", заяви Роси Денчева.

"Аз тренирам от два до четири часа на ден, шест дни в седмицата. Имам един ден за почивка. Съчетаваме тренировки по физическа подготовка и възстановяване. Усещам много добре играта си. За нас е чест да бъдем част от отбора. Искаме да видим как е атмосферата и се надяваме и да играем", заяви Йоана Константинова.

"Две поредни години бяхме домакини на турнири от тогавашната Фед къп. В Пловдив дойдоха цели четири номер 1 в света. Изпреварихме времето си тогава световния тенис тук. Имаме шансове отново да бъдем домакини. Особено, когато вече турнирът се провежда през април. Ние имаме условията, защото се играе вече на открито", заяви д-р. Георги Крумов, който е вицепрезидент на Българската федерация по тенис.