Мъжкият национален отбор загуби от носителя на титлата в Лигата на нациите през 2018 година Русия с 0:3 (17: 25, 22:25, 17:25) в последния си мач от четвъртата седмица в Римини (Италия).

С това нашите записаха десето поражение, като с две победи и 7 точки запазват четиринадесето място във временното класиране. „Сборная“ отбеляза осма победа, има и 4 загуби. С 26 точки заема трето място в таблицата и ще се бори за присъствие във финалната четворка на турнира.

Селекционерът Силвано Пранди заложи в стартовия състав на третия си разпределител Светослав Станков. След това в игра на този пост се появи и Владимир Станков, титулярът Георги Сеганов получи почивка.

Стартов състав на България: Светослав Станков, Радослав Парапунов, Мартин Атанасов, Аспарух Аспарухов, Николай Колев, Стефан Чавдаров – Владислав Иванов-либеро (Владимир Станков, Денис Карягин).

Тимът ни започна добре и имаше 4 точки аванс при първото техническо прекъсване - 8:4. Руснаците обаче бързо се съвзеха и изравниха при 9:9. След серия от отлични начални удари на Игор Кобзар противникът на свой ред взе преднина и поведе с 16:11. До края волейболистите ни не успяха да стопят пасива си и Русия затвори първия гейм с разлика.

Във втората част нашите се бориха и бяха равностойни. На полето като разпределетел се появи Владимир Станков. Волейболистите ни поеха инициативата и имаха предимство до 9:7. Сценарият се повтори, руснаците изравниха и играта продължи равностойно до 13:13. В този момент противникът отново засили сервиса, проби посрещането ни и реализира три поредни точки 16:13. Силвано Пранди потърси промяна. На поста диагонал се появи младият Денис Карягин, който замести Радослав Парапунов. Руснаците не изпуснаха изициативата и увеличиха преднината 21:16. Националите не се отказаха и продължиха да търсят обрат. След серия на Денис Карягин от крайната линия тимът ни се доближи до точка 22:23 и интригата се върна. Карягин обаче сбърка последния сервис и даде предимство на съперника, който затвори гейма.

В третата част „сборная“ напълно диктуваше развоя, взе ранен аванс, задържа го и спечели мача в три гейма.

За България най-резултатен в срещата бе Аспарух Аспарухов с 10 точки. Още 9 реализира Мартин Атанасов, а със 7 завърши Николай Колев.

Дмитри Волков завърши с 14 точки за Русия, а Виктор Полетаев прибави още 13 за успеха.

Следващият мач на България в Лигата на нациите е на 21 юни (понеделник) срещу Япония.