Волейболистите от националния отбор на България ще попаднат в кошмарна група за предстоящата олимпийска квалификация за Игрите в Токио 2020, която ще се проведе от 5 до 10 януари в Берлин.  Според Sportal.bg, възпитаниците на Силвано Пранди ще са част от Група В, в която другите отбори ще са настоящият европейски шампион Сърбия, който снощи на финала на европейското победи Словения с 3:1, сълният тим на Франция и Холандия. В Група А трябва да са тимовете на домакина Германия, Белгия, Словения и Чехия.

Традиционно формирането на групите в олимпийските квалификации се прави въз основа на последната европейска ранглиста, в която нашите паднаха с две места и са под номер 8. Отборите се разпределят в тях по принципа на “серпентината” като под №1 се поставя домакина (Германия), а след това се разпределят и останалите отбори според класирането им в ранглистата на CEV.

Само победителят в европейската квалификация ще спечели квота за участие на Олимпийските игри в Токио 2020 и ще се присъедини към другите 3 отбора от Европа, които вече имат квоти - Русия, Италия и Полша. Право да участват на Игрите през 2020 имат и домакините от Япония, Бразилия, Аржентина и САЩ.

Европейска олимпийска квалификация за мъже в Берлин (5 - 10 януари):

Група А:
Германия
Белгия
Словения
Чехия

Група В:
Сърбия
Франция
БЪЛГАРИЯ
Холандия