3 клуба са дали БФС на прокуратурата заради натиск да оттеглят подкрепата си за извънреден конгрес през септември, който бе поискан от екипа на Димитър Бербатов. Те са подали жалба в Софийска градска прокуратура.  

В момента емисари за ръководството обикаляли всички отбори, които са подали декларация, и ги притискат да си оттеглят подписите.

Особено били активни бивш национал по борба, който сега спонсорира един от отборите, както и кмет от областен град. Той директно обявил, че ако не бъде оттеглена подкрепата, ще спре финансирането на отборите.

За подобно развитие намекнаха Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров, които се събраха заедно в сутрешния блок на bTV.

Те не очакват изпълкомът да се произнесе по подписката, а всичко да отиде в съда, който да разгледа документите и да реши.

“Има хора, които споделят за натиск, и това е най-странното, тъжното и смешното. Разбираемо е, защото някои от тях са по-малки отбори, в общини, които са по-малки, зависими са. Но! За да се стигне до такава ситуация и ти да си лидер и да водиш със страх, това е безумно. Лидерът не води със страх. Тези хора, които са избрали това ръководство на БФС да ги води и да ги представлява, ги заплашват. Има такива хора, идват до нас, контактуват с нас”, заяви Бербатов.

“Ние по устав сме събрали 1/3 и повече от гласовете за конгрес, входирана, чакаме да действат. В същия момент хора от клубовете се свързват с нас и казват: “Те в момента ни звънят и ни натискат да подписваме контрадекларация на това, което вече сме подписали за вас”. Ние сме направили нещо законно, както е по устав, и сега искат да отменят това законно с някакви листа. Това са хората, които са в Българския футболен съюз в момента. Лесно ни е да сме в опозиция - да критикуваме, да обясняваме. Трудно ще е, когато отидем там и започнем да работим. Тогава се обръщат нещата. В момента сме в по-изгодната позиция, но, за да се стигне дотук, е ясно, че хората, които не искат да направят конгрес, са хората, които сплашват отборите. Какво може да им направят? Нищо”, допълни той.

Според него крайният срок за произнасяне на БФС е 19 август.

Думите му подкрепи в пряко включване и Цоню Кюранов от ФК “Левски 2000” (Русе), който също потвърди, че се оказва натиск.

Под натиск от горе принуждават регионалните шефове, които трябва да се молят на клубовете да се откажат. Имаше заплаха за уволнение. Поставят ни в положение дали да направим нещо в интерес на футбола, или да развалим приятелства, разказа Кюранов.

На въпрос дали има бързане в искането им да има извънреден конгрес още сега, а не да се изчака февруари, когато трябва да се проведе редовно общо събрание, Мартин Петров обясни, че това е искането на над 1/3 от клубовете, които при срещите по места с тях разказвали за натиск и страх.

“Конгресът трябва да стане, за да се видят всички кандидати. Димитър Бербатов излиза с неговия екип, с неговата промяна за футбола. Сега се опитват да избягат от конгреса, защото ги е страх. Нас не ни е страх”, категоричен бе Стилиян Петров.

От БФС са се притеснили най-вече от бройката на клубовете, които са подкрепили подписката, защото техният брой е почти половината от редовните членове. От екипа на Бербатов са изчислили, че към момента 531 изпълняват всички критерии за участие на конгрес, а това са - да са приети на такъв, да да са в регистъра на Министерството на младежта и спорта и да не са били изключвани на някое от заседанията на изпълкома в последните месеци.