18-годишният Филип Колев се превърна в една от най-големите надежди на черно-белите и вече дава сериозни индикации за бъдещето. От година е част и от мъжкия тим, за който официално дебютира срещу Септември снощи. Получи и поредна повиквателна за националния отбор до 18 години. Момчето обаче е здраво стъпило на земята и напълно съзнава, че се намира само в началото. И че пътят, който трябва да извърви е дълъг и труден. Всякакви имитации на отдаденост към футбола са пагубни за амбициите, казва Филип.

Започва да тренира футбол сравнително късно – на 12-годишна възраст в Ботев. При канарчетата бързо показва голмайсторския си нюх, но след около 2 години решава да дойде на Лаута при треньора Васил Ангелов. И тук качествата му не остават незабелязани и преди година Филип получава покани за едноседмични проби от Кьолн и Фрайбург. В Германия се работи  здраво -  тактика, физическа подготовка, техника, възстановяване, режим, хранене. Там видях за какъв професионализъм става въпрос. Интересът към мен от Германия ми показа, че съм на правилен път.  Осъзнах, че трудът се възнаграждава и превключих на още по-високи обороти, споделя талантът, който на 16 години е повикан за пръв път и в мъжкия отбор на Локомотив.

За всеки млад футболист това е преломен момент. Естествено към днешна дата изискванията и очакванията към мен стават все по-големи. В момента играя при юношите до 19 години и се готвя се с мъжкия отбор. Бях в групата за важни мачове. Взех участие в контроли и вкарах голове. Очаквам да получавам повече възможности да помогна на Локомотив да побеждава. Тренировките са различни, но вече свикнах да бъда наравно с всички. Настроението е уникално, гледам да се уча от по-големите, те са минали по моя път. Помагат ми, отнасят се към мен с уважение, съобразявам се със забележките им, казва Филип, който направи официалния си дебют за мъжкия отбор на Локомотив в мача срещу Септември в петък вечерта.

Поредната повиквателна в националния отбор е още едно признание за възможностите му и труда, който полага. Изключително мотивиран съм. Да облечеш националната фланелка е голяма отговорност и изисква пълно себераздаване. Да играеш за България е огромна чест и на терена трябва да се бориш като лъв. Този национален отбор ще играе следващия квалификационен цикъл за младежко европейско първенство до 19 г. Вярвам, че посоката в която вървим е правилна. Треньорът е много добър  - знае какво иска и как да мотивира играчите. Събрани са талантливи момчета. Повечето от тях вече имат записани минути в първа професионалната футболна лига. Предстоят още няколко контроли, в които отборът да се обиграе и разбира се,  да продължи да побеждава, коментира младият футболист.

Играе като ляво крило и призванието му е да бележи голове, но твърди, че никога не се колебае да подаде, ако някой се намира в по-добра позиция. Винаги се стремя към победата, а това става единствено, когато се вкарват голове и за мен няма значение кой ще го направи. Важен е отборът, категоричен е талантът.

Филип започва да учи в езикова гимназия „Иван Вазов“, но първоначално минава на индивидуален план, а след това се мести в частно училище – за да има повече време за футбола. Дядо му е бил футболист в Спартак Пловдив, докато родителите му не са спортни хора, но безрезервно го подкрепят. Благодарен съм на цялото ми семейство и на треньорите Бруно Акрапович, Димитър Палазов и всички останали, които ми помагат да се развивам и да следвам мечтите и целите си, казва младият нападател.

В момента е фокусиран изцяло върху Локомотив. Иска да започне да играе редовно и постепенно да се утвърди в мъжкия състав. Разбира се, няма футболист, който да не иска да играе в чужбина. Филип не крие пристрастията си към английското първенство и по-специално – към отбора на Ливърпул. Харесва и Барселона заради любимия му футболист – Фелипе Коутиньо, който премина от Анфийлд на Ноу Камп. Допада ми интригата в Англия, където всеки може да победи всеки, завършва Филип Колев, който обича да запълва свободното си време с видеоигри.