Възпитаниците на пловдивската математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ се завърнаха от световните училищни отборни първенства по шахмат с вицешампионска титла при девойките и трето място при юношите. Световните първенства се проведоха от 18 до 24 септември в Армения по правилата на класическият шахмат. При девойките очаквано първи стана отборът на Русия, а второ място завоюва българският отбор в състав Галя Читакова и Пея Карова.

При юношите световен шампион стана отборът на Армения, а българският отбор в състав Иван Караджов и Ярослав Докузов се окичи с бронзовите медали. В Армения шахматната игра е национален спорт и задължително се изучава във всички училища. Водач и треньор на отборите е майстор на спорта Илияна Полендакова. Трима от състезателите Иван Караджов, Галя Читакова и Пея Карова са състезатели на Шахматен клуб „Пловдив“, а Ярослав Докузов е възпитаник на Шахматен клуб „Чесбомб“.

Правото да представят България на световното първенство, отборите на ОМГ „Академик Кирил Попов“, Пловдив, завоюваха след като станаха Държавни шампиони на ученическите игри за 8-10 клас през тази година.