Борислава Иванова е една от най-талантливите ни състезателки по аеробика. Въпреки крехката си възраст тя вече има сериозна бройка медали от държавни първенства, световни и европейски първенства за девойки. Борислава е родена в Хасково и учи в местно училище, но се състезава за пловдивския клуб Аеробика АМД и пътува до Пловдив, за да тренира. 

Тя е 12 пъти поред държавна шампионка, европейска шампионка е на двойки в категория 15-17 години, има два бронзови медала от световни първенства пак в категория 15-17 години на индивидуално и на двойки.

През миналата година Борислава Иванова спечели приза за най-добър млад спортист на Пловдив. Аеробиката все още не е олимпийски шампион, но Борислава мечтае това да стане факт и тя да стане олимпийски шампион.

Вижте още какво заяви тя в интервю пред TrafficNews.

- Как стартира в спорта и кои бяха твоите първи стъпки? 

- Имах дисплазия на тазобедрените стави като малка и ми се наложи да тренирам гимнастически спорт, за да зараснат ябълките и тазобедрените стави. Така се записах на спортна аеробика и го тренирам от тригодишна. Не съм имала някакви големи очаквания. Мечтата на моите родители беше да съм здрава и да съм като всички деца. 

- Кога дойдоха първите успехи? 

- Първото ми състезание беше на пет години като демонстрация, а след това на седем станах първа на държавното отборно първенство. 

- Как успяваш да съчетаваш спорта и ученето? 

- За мен спорта е всичко и винаги съм го поставяла на първо място. Това ми доставя удоволствие и ги съчетавам успешно и в училище съм отлична ученичка. 

- Какви са твоите по-големи успехи до момента? 

- 12 години подред съм държавен шампион. Миналата година с двойката станахме и европейски шампиони. Аз завоювах и трето място на индивидуално на световно първенство. От световно имам и трето място на двойки. 

- Спечели приза за най-добър млад спортен талант на Пловдив през миналата година. Как се почувства? 

- Определено беше изненада за мен този приз и не го очаквах. Тайничко се надявах да го спечеля. 

- Покрай по-големите Антонио Папазов, Дарина Пашова, Ана-Мария Стоилова и Тихомир Барутев, се развиваш и ти. Искаш ли да ги стигнеш? 

- Те за нас винаги са били пример не само в спорта, но и като цяло. Надяваме се да стигнем техните успехи и много се гордеем с тях. 

- Как виждаш развитието на аеробиката? 

- Силно се надявам нашият спорт да стане олимпийски и да влезе на Олимпийските игри, защото ние го чакаме от много време. Надявам се да е по-скоро, за да стане по-популярен спорт. Иска ми се спортът ни да стане популярен навсякъде. 

- Кой е най-запомнящи се момент в кариерата ти до момента? 

- Златният медал от Европейското първенство през миналата година. Изживяването е неописуемо, особено, когато се качиш на почетната стълбичка и чуеш химна. Тогава всичко в теб е много вълнуващо, знаеш през какво си преминал и какво постигаш и това е много хубаво чувство. 

- Пътуваш всеки ден Хасково - Пловдив - Хасково, защото си и ученичка. Тежко ли е? 

- Шеста година вече пътувам Хасково - Пловдив. Налага се, но това е нещото, което много обичам да правя и няма значение през какви препятствия трябва да премина, за да правя това, което обичам. 

- Как виждаш конкуренцията в аеробиката? 

- Вече влезнах в в категорията над 18 години и конкуренцията става все по-голяма. Има имена, които вече доста дълго време са влезли в тази категория. Има доста добри състезатели, но се надявам, че ще остана забелязана и ще мога да се боря наравно с тях. 

- Какво смяташ за финансирането в аеробиката? 

- Финансирането е голям проблем, защото имаш стимул, че правиш това, което обичаш, но когато навършиш 18 години трябва да мислиш как да се издържаш, да работиш и тренираш и става доста по-сложно, защото подготовката няма как да е същата, както като преди.

- Новата зала "Дунав" се строи в момента. Кога очакваш тя да е готова и да тренирате в нея?

- Надявам се колкото се може по-бързо да станат нещата. Ще е голяма зала с всички удобства за един спортист. Чакаме с нетърпение в най-скоро време да е готова. 

- Какви са твоите мечти? 

- Моите мечти са да покажа история на това, което правя и да не е просто аеробика. Публиката и съдиите да усещат всичко това, което правя. Да покажеш наистина красотата на този спорт и разбира се световна и европейска шампионка. 

- Какво предстои за теб като състезания? 

- Заминаваме за състезание в Румъния, а след това имаме две седмици лагер за световното първенство в Португалия. 

- Какво ще си пожелаеш?

- Пожелавам си да стана световна и европейска шампионка и ако този спорт стане олимпийски да стана и олимпийска шампионка.