15-годишната пловдивчанка Александра Тоткова - Алекс направи поредната голяма крачка в българското спортно катерене: първо 9a в чужбина за България! Тя изкатери "Victimes del futur" 9a в Маргалеф (Исп) буквално от последния опит в последната минута преди да си приготви багажа за самолета. Радостта е и за личния й треньор, който е заедно с нея в Испания - Ивайло Радков - Фазата. За Алекс това е втора катерачна сесия по маршрута, като предишната беше в техния новогодишен трип преди два месеца, когато в групата беше и друга млада надежда - Ники Русев, също от Пловдив. Тогава и двамата се изкатериха на много високо ниво:"Los ultimos vampiros hippies" 8c.

Маршрутът е наистина надвесен с малки джобчета, които ми подхождат. Преди пасажа има почивка. По време на разучаването бях с дясната ръка на хватката на пасажа, но един ден преди да дойде времето да се прибираме вкъщи, пробвах оригиналната бета (с лява ръка) и го направих. В последния ден от нашиия трип още не знаех коя бета е по-добра. Опитът, преди да го изкатеря, бях толкова близко с оригиналната бета (с лявата ръка), но кракът ми плесна. Бях нервна, защото знаех, че имам само още един опит и ....... буууум :), разказа Алекс, цитирана от sportal.bg.

Да припомним, че Ивайло Радков - Фазата до този момент беше единственият българин, преминал маршрут с категория 9a:"Напред и нагоре" 9a, Карлуково - Проходна, 2.8.2015 г. и "El Nino" 9a, Дряново, на 11.6.2016 г. И двата маршрута нямат повторение.