Преодоляване на отвесни стени за секунди, катерене по трудни скали с обратен наклон, пътуване почти през ден до София за тренировки и всеки ден уроци в училище. Това е ежедневието на 13-годишният пловдивчанин Николай Русев. Младият талант е истински феномен в спортното катерене, вече поставя рекорди и е в очакване на първото си световно първенство догодина. Удивителна е бързината, с която пълзи като паяк по стените, както и сръчността, с която преодолява трудни скални маршрути. Без конкуренция е в своята възраст и държи рекорда за най-бързо изкачване на сградата на Община Пазарджик. Миналата година Ники се изкатери по 60-метровата стена за 3,11 минути, а сега, на 5 октомври, ще се опита да слезе под границата на 3 минути в 3-тото издание на атрактивното състезание. Рекордът му е за всички възрастови групи, включително и за мъже, което е страхотно постижение.

Със спортно катерене се занимава от 6-годишен. Качил се по стената на мола в ЖР Тракия и се запалил по този спорт. Същата седмица се записал да тренира в зала Олимпиада в клуб "Вертикал" при Георги Черноземски. След това го тренира Асен Сапунов, който пътува от София, за да води заниманията. В столицата Ники участва на първото си състезание и го печели. Оттогава започва да пътува и да тренира по 2-3 пъти седмично в София, където има по-добри условия - стената в зала Олимпиада вече е малка за него. В момента Николай е състезател към клуба на НСА. Изключително признателен е към треньорите, които го готвят там - Станимир Желязков, който е стъпвал на осемхилядника Броуд Пик и е участник във втората национална експедиция до Еверест през 2004 г., Ивайло Радков и Георги Пенев. В залата Ники често се засича и с президента на федерацията по алпинизъм Николай Петков - изкачил два пъти Еверест - през 1984 и 2004 година.

В спортното катерене има три дисциплини, които са доста различни, пояснява Ники. Първата е за скорост - по специална стена със стъпки и захвати. Другата е боулдър - катерене по 5-6-метрова стена без осигуровка. Тя е отвесна, има и обратни наклони, почти като таван. В случай на падане долу има дюшек. Тази дисциплина не е за скорост, а за трудност. Третата е също за трудност - катерене на голяма височика и дълга дистанция. Осигурен си с въже, но изпитанието е доста сложно и изисква издръжливост. Голямото катерене за мен тепърва предстои, тъй като догодина започват големите международните състезания - европейски и световни първенства, които са от 14 до 18 годишна възраст, допълва той. 

Иначе Ники е безапелационен шампион в държавните турнири, в които мерят сили състезатели от 10-15 клуба в страната. Участвал е и на състезания в чужбина - Австрия, Италия, Хърватска, Румъния, Гърция. И ги е печелил. Целя се в тройката на световното, където Япония е най-силната нация. Все още не се знае къде ще бъде то, казва Ники. Категоричен е, че ще участва и в трите дисциплини, което ще му донесе повече точки в общото класиране. Боулдър ми е най-силната дисциплина, признава младият талант, който често катери и по страховити естествени скали в планините по маршрути с високи категории на трудност. 

Трябва още да тренирам, ако за миг си помислиш, че си първи - пропадаш, мъдро разсъждава талантът. Засега не спазва кой знае какъв хранителен режим, но лекото тегло е изключително важно при катеренето. Ям всичко, но не прекалявам, казва Николай. Родителите му го подкрепят напълно, тъй като подготовката му и честите му пътувания до София са свързани и с разходи. Младият пловдивчанин обаче не забравя и уроците. Ученик е в ОУ "Свети седмочисленици" в Тракия и се радва на високи оценки. Трябва и с двете да съм добре и засега успявам да ги съчетавам, завършва Ники.