Днес е голям ден за феновете на Локомотив Пд. Носителят на Купата на България отново стъпва на европейската сцена за пръв път след 7 години. Очаква се стадион Лаута да бъде пълен до краен предел за първия мач от втория предварителен кръг на Лига Европа срещу Спартак Търнава, след като ръководството направи всичко възможно да приведе съоръжението в необходимия вид. За повечето от футболистите на пловдивския тим това ще бйде дебют в Европа, което не означава, че шансовете му са по-малки от тези на съперника. С последователна работа старши треньорът Бруно Акрапович успя да изгради един хомогенен и боеспособен тим, който тази вечер ще направи своето кръщене на европейска сцена с надеждата да вземе благоприятен резултат преди реванша след седмица в Търнава.

Най-успешно Локомотив се представя в Купата на панаирните градове през 1964/65 г. Тогава черно-белите на 1/32-финала елиминират Войводина след два мача, завършили 1:1 и победа с 2:0 на неутрален терен в София. След това на 1/16-финала отстраняват Петролул след 0:1 и 2:0 на реванша, а на 1/8-финала отпадат от Ювентус след два мача, завършили 1:1 и допълнителен мач в Торино, загубен с 1:2.

След равния мач в Торино италианските вестници не скриват доброто си впечатление от играта на пловдивчани. „Туто спорт“ пише: „Ювентус“ се огъна пред българския „Локомотив“; „Ла стампа“ е категоричен: „Бяло-черните“ се изгубиха сред сърцатите българи; „Гадзета дело Спорт“ констатира: За Купата на панаирните градове „Ювентус“ угасна срещу българите от Пловдив.

Последното участие на черно-белите в европейските клубни турнири е в началото на сезон 2012/2013 г., когато отборът участва във втория предварителен кръг на турнира Лига Европа. Локомотив се изправя срещу холандския СБВ Витес и отпада от надпреварата след зрелищно домакинско реми (4:4) в първия мач, игран на градския стадион в Ловеч, и загуба с 3:1 при гостуването на стадион Гелредоме в Арнем (Холандия).

Съперникът на Локо - Спартак Търнава, е основан на 30 май, 1923 г. и е известен с прозвището „бели ангели“. Клубът е създаден при обединението на Šk Čechie и ČšŠk, като първоначалното име на новия отбор е TSS Trnava. По време на комунистическия режим е причислен към металната индустрия и е преименуван на TJ Kovosmalt („Метален лак“). През 1952 година отбора приема настоящето си име.

Златната ера на Спартак започва през сезон 1966/67. Отборът на легендарния треньор Антон Малатински е на 1-во място през есенния полусезон, но до края на сезона устоява едва 3-то място. Голям успех е постигнат в купата на „Митропа“. Спартак бие Хонвед, Лацио и Фиорентина, а на финала губят от „Уйпещ“ от Унгария. На следващия сезон Спартак печели първата си запомняща се титла. Достигат полуфинал на КЕШ, където се изправят срещу Аякс. Това е и най-голямото постижение на отбора в международните турнири. Треньорът Ян Хуцко извежда отбора до втора шампионска титла. През 1970/71 и 1971/72 Търнава печели трета и четвърта шампионски титли под треньорството на Валер Швец и Антон Малатински. Отборът също достига четвъртфинал на КЕШ през 1973 и 1974. С последната шампионска титла през 1973/74 се слага краят на златната ера за Спартак.

Отборът играе домакинските си мачове на модерния стадион „Антон Малатински“ в Търнава, който е с капацитет от 19 200 места. През изминалия сезон 2018/2019 Спартак Търнава влезе в групите на Лига Европa. Там словаците завършват на 3-то място с актив от 7 точки след двубои с Динамо (Загреб), Фенербахче и Андерлехт. Спартак стигна до втория квалификационен кръг след като отстрани Радник (Биелина) след дузпи.