Локомотив Пд направи отличен мач, раздаде се пред над 7000 свои верни фенове на преобразения стадион Лаута и ознаменува с хубава победа завръщането си на европейската сцена и 93-годишнината на клуба. Черно-белите победиха Спартак Търнава с 2:0 в първия мач от втория предварителен кръг на Лига Европа и имат отлични шансове да продължат напред. И двата гола бяха дело на Митко Илиев от дузпи за поваляне на Момчил Цветанов. Капитанът се разписа в 40-ата и 60-ата минути.

Със зрелищната си хореография и безрезервната си подкрепа феновете на чернобелите превърнаха двубоя в истински празник и направиха победата още по-впечатляваща. В официалната ложа бяха областният управител Здравко Димитров, зам. кметът по спорта Георги Титюков, легендите на Локомотив Христо Бонев, Георги Василев и Едуард Ераносян.

Първата опасност бе за гостите. В 8-ата минута Дос Сантос стреля опасно с глава над гредата след центриране отляво. Локо отговори с далечни удари на Ожболт и Аралица, спасени от вратаря на Спартак. Постепенно черно-белите наложиха надмощие и заформиха няколко мелета пред вратата на гостите, стражът Русов с мъка изби далечен шут на Димитър Илиев. Съперникът обаче пропусна още едно положение чрез Ван Кесел, който не успя да реализира от чиста позиция. В 40-ата минута Цветанов нахлу и бе повален в пеналта, а реферът посочи бялата точка. Илиев реализира хладнокръвно и вдигна на крака феновете по трибуните.

Локо започна с натиск и след почивката. Вратарят на Спартак спаси коварен шут на Димитър Илиев, веднага след това Стивън Езе с глава не успя да порази мрежата след центриране отдясно. Последва нова възможност за черно-белите. Умарбаев изведе отлично Аралица, хърватинът пое добре и стреля покрай вратаря, но топката излезе в аут. В 60-тата минута Карагарен бе повален в пеналта при пробив отдясно, но реферът не се осмели да даде втора дузпа. В следващата атака обаче все пак го направи, защото нарушението срещу Момчил Цветанов бе очевидно. Зад топката отново застана Митко Илиев и не остави шанс на вратаря. След гола гостите опитаха натиск и имаха претенции за дузпа, които не бяха уважени от рефера. При една контраатака на Локо Аралица подаде триково към Ален Ожболт, който не засуети и не можа да отправи удар от добра позиция. Към края гостите натиснаха, но защитата на Локо си свърши работата.

ЛОКОМОТИВ (ПЛОВДИВ) - СПАРТАК (ТЪРНАВА) 2:0

2:0 Димитър Илиев 40, 60 дузпи

ЛОКО ПД (3-5-2): Луков; Петрович, Езе, Томашевич; Карагарен, Умарбаев, Ожболт, Витанов, М. Цветанов; Аралица, Д. Илиев

Старши треньор: Б. Акрапович

СПАРТАК Т (4-4-3): Русов; Оршула, Месик, Мених, Захуменски; Дангубич, Халилович, Тешия, Ловат; Таварес, Кесел

Старши треньор: Р. Чеу

СЪДИЯ: Т. Кристофи (Кипър)

СТАДИОН: "Локомотив", Пловдив