В петък и вчера Локомотив и Ботев изиграха първите си мачове от плейофите в елита. Локо направи 0:0 у дома срещу Арда в първа среща от първата четворка, а Ботев постигна много важен успех у дома над Черно море с 1:0 и дръпна в борбата за третото място. Ще Ви покажем какви са шансовете на пловдивските отбори да се класират за евротурнирите.

И през новия сезон българските отбори ще участват в новия турнир на УЕФА – Лигата на конференциите. Само шампионът ще стартира в квалификациите на Шампионската лига. Европейските квоти са общо 4 - една за Шампионска лига и три за Лигата на конференциите. 

Локомотив игра последните три поредни сезона 2019-2020, 2020-2021 (Лига Европа) и този 2021-2022 (Лига на конференциите) в евротурнирите, а Ботев за последно беше в Европа през сезон 2018-2019 - Лига Европа.

И Ботев и Локо в Европа

Този вариант е възможен, но трябва да се случат доста неща. Купата на България трябва да бъде спечелена от Лудогорец или ЦСКА и Ботев да завърши на третото място. По този начин “канарчетата” ще спечелят директна квота за Европа и четвъртият ще отиде на бараж. Локомотив задължително трябва да завърши седми, за да стигне до баража за класиране на Лигата на конференциите и там тимът трябва да победи, някой измежду Черно море или Левски като гост. Тогава и двата отбора ще се класират за евротурнирите в един сезон.

Директна битка за Европа

Директна битка за Европа и за двата отбора също е доста възможна. Това може да стане ако Ботев завърши трети и купата е за Славия или Левски, а Локомотив спечели седмото място. Другият вариант е “жълто-черните” да стане четвърти и Купата да отиде при Лудогорец или ЦСКА, тогава канарчетата ще са на бараж, на който ще са домакини. Пред Локомотив опцията е да спечели седмото място. Тогава двата отбора ще определят последния ни европейски участник в директна битка в Коматево.

Шансовете на Ботев за Европа

Ботев може да се класира директно за Европа ако завърши на третото място и Купата отиде при Лудогорец или ЦСКА. Другият вариант е “канарчетата”да завършат трети, но Купата да отиде при Левски или Славия, тогава пловдивчани ще са на бараж за Европа и ако го спечелят ще си осигурят европейска квота. Третият вариант е “жълто-черните” да завършат четвърти, а Купата да отиде при Лудогорец или ЦСКА, тогава пловдивчани пак са на бараж, който ако спечелят ще играят за първи път в историята си в Лигата на конференциите.

Шансовете на Локомотив за Европа

Пред Локомотив е ясно, че пътя за класиране е само един. “Смърфовете” трябва да спечелят седмото място, за да си осигурят бараж, в който да победят като гост своя опонент и да се класира за четвърто поредно участие в евротурнирите.

И двата отбора остават извън Европа

Този вариант също съществува. Това може да стане ако Ботев завърши пети. Другият вариант е тимът да е четвърти и Купата да бъде взета от Левски или Славия. Третият вариант е “канарчетата” да стане трети - Левски или Славия да грабне Купата, а пловдивчани да загубят баража за класиране в евротурнирите, на който са домакини. При Локомотив шансовете да остане извън Европа са два – ако не спечели седмото място, което дава право на бараж или да загуби баража за класиране за Лигата на конференциите.