Специален  горещ телефон ще започне да действа в МВР , на който футболни съдии ще могат да подават сигнали, ако са подложени на натиск. Това беше решено на срещата на футболните шефове при премиера Бойко Борисов, в която участваха също главният прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов.

Президентът на БФС Борислав Михайлов, който също беше на "Дондуков" 1, трябва да предостави на вътрешното министерство всички телефони - служебни и лични на арбитрите в България, за да може при нужда те да бъдат поставени под специален надзор.

"Разбрахме се да няма повече натиск върху съдии, купуване на мачове и други подобни истории", заяви след срещата Гриша Ганчев, който единствен даде изявление от футболните собственици. Освен Ганчев при премиера дойдоха също Георги Домусчиев (Лудогорец) и Васил Божков (Левски), които обаче отказаха коментар на излизане.

Боби Михайлов пък обясни, че не приема поисканата от премиера среща за натиск, защото футболът е обществен феномен и заради това Борисов се е загрижил за проблемите в първенството.

"И аз съм гражданин на България и аз чувам за натиск на съдиите. Нито един съдия не ми се е обадил за 14 години. Ако има такъв сигнал, те трябва да потърсят съдействие от компетентните органи. Лесно е да се каже, въпросът е да се докаже", коментира шефът на БФС на въпрос оказван ли е натиск на съдии.

"Г-н Борисов се грижи за цялата държава. Футболът е феномен и спокойствието на публиката означава и спокойствие за цялата държава", каза още Михайлов и добави: "Оттук нататък ние може да се оправяме с това, което коментирахме на тази среща".

"Премиерът искаше да седнем на една маса и да начертаем един план. Много е важно да има феърплей. Срещата беше за това да няма напрежение между агитките", заяви пък вътрешният министър Младен Маринов.

"Присъствахме на срещата, аз като пряко заинтересован, във връзка с държанието на агитките. Нашият фокус ще е върху това да не се допуска купуване на мачове, натиск върху длъжностни съдии и т.н.", добави той.

На срещата е бил обсъден и въпросът за тв права на футболния ни шампионат. През миналата седмица ЦСКА изпрати ултимативно писмо до БФС по този въпрос. Клубът обвини Кирил Домусчиев в четворен конфликт на интереси като собственик на излъчващата шампионата „Нова Броудкастинг Груп“, футболния клуб Лудогорец, „Футбол Про Медия“ и член на изпълкома на БФС. От „Армията“ искат друга телевизия да предава мачовете на отбора и ще отчислява пари към БФС и съперниците на „червените“.

"Дискутирахме темата за конфликта на интереси с телевизионните права. При закупуването на Нова телевизия, процедура за конфликт на интереси е минала. Все пак Нова тв не излъчва първенството от миналата година, а от три години", лаконично коментира Боби Михайлов.

Собственикът на Левски Васил Божков е поканил колегите си на среща в неговия офис, на която се е отзовал само собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев, стана ясно още след срещата.

 Сезонът в Първа лига започва на 12 юли, петък, с мачовете Ботев (Враца) –Берое от 18.45 ч. и ЦСКА – Етър от 21 ч.

 

СНИМКИ: БГНЕС