Феновете на Ботев дадоха пресконференция относно строителството на стадион "Христо Ботев". Бултрасите предупредиха, че заради променения проект ще отворят само два сектора. Те заявиха, че строителството на стадиона е изключително некачествено и дори опасно за зрителите. Феновете са категорични, че искат стадионът да бъде изцяло с козирка, а парите за нея да бъдат от последните отпуснати средства за стадиона. Те ще поискат от Общината да бъде задължен строителят да оправи всички некачествени неща, които са по стадиона. 

На днешната пресконференция участваха Бойчо Попов, Борис Гиздаков, Живко Стамболиев, Михаил Манолов, Даниел Аргилашки.

Днес от 11:00ч. се проведе и среща между феновете за въпроси относно строителството на стадиона. След нея привържениците на Ботев определиха и четири цели, които искат да бъдат изпълнени от възложителя Община Пловдив и строителя ПИМК. 

"Изминаха 10 години откакто не сме играли на "Колежа", а слушаме само лъжи.  Обмисляме протест, защото това, което се прави не е сериозно. Цел номер 1 е с отпуснатите до момента 37 млн. лева да има стадион изцяло покрит с козирка и той да бъде лицензиран по искането на БФС. Не разполагаме с количество стойностните сметки, които Общината крие от нас. Въпреки обещанията, че ще ни бъдат представени те до днес не са представени и се крият от нас. Днес строител и възложител искат да внушат, че парите са недостатъчни. Отпуснатите 12 млн. искаме да отидат изцяло за завършването на козирката. Минаха години и месеци от различни обещания. 

Втората цел, която изградихме на срещата днес е качествено изпълнение на възложителя по строително монтажните работи. Липсва всякакъв надзор. Оставяме с впечатление, че строителят също не е наясно какво точно прави. Искаме от Общината да задължи строителя да оправи некачествените работи по стадиони и да ги направи безопасни за феновете. Сбъркана е тухлената превръзка , почти няма разтвор, разхвърляни са като суха зидария, това нещо е недопустимо. В куфража се слагат дори кенчета от бира. Има риск за цялата конструкция. Всичко това, което видяхте на некачествено изпълнение е платено.

Трета цел е да има прозрачност от страна на Общината за стадиона. В последните години имахме много срещи, а на тези срещи бяхме лъгани. От нас се укриваха документи, от които ще станат ясни колко са похарчените пари за стадиона до момента. Настояваме строител и възложител да представи график как ще бъде завършен стадионът. Пуснали сме две изявление по закона за достъп до информация. Най-важната за нас подробните количествено стойностни сметки не са ни предоставени и до днес. Казват два пъти, че имаме пълен достъп да ги прегледаме и ако не ви хареса отивайте в Административния съд. Тази информация е изключително важна защо, след като са гласувани 12 млн. лева за козирката парите не стигат. Парите за стомана дори намаляха. Според нас тези пари не са отишли за това, за което е теглен кредитът.

Четвъртата цел е Община Пловдив да осигури финансирането на стадиона. До момента са усвоени само 37 млн. от парите са осигурени до момента. На този етап няма как "Колежа" да получи категория 4 от УЕФА. Искаме от Общината да осигури средствата за завършването на стадиона. Недопустимо е стадионът да не бъде завършен. Той е изключително важен за Пловдив и не само за Ботев, защото на него може да се провеждат много различни мероприятия", коментира Живко Стамболов, представител на Бултрас.

"Община Пловдив ни предостави само част от документите, които поискахме от тях. Актувани са 900 000 лв. за монтаж на седалки. Надактувана е 229 тона армировка В500 на Сектор А на обща стойност 493 038 без ДДС. Актувана е метална конструкция за козирка и фасада на Сектор А, общо 466 тона на обща стойност 1 429 696 лв без ДДС", добави още Михаил Манолов-председател на КПБП.
 
"Всичко се прави на парче - ден за ден. Това донякъде е и сбърканата стратегия на Общината за строителството на стадиона. На първия етап да има лиценз за вътрешното първенство, а втория етап за евротурнирите. Общината мисля кога какви пари ще изхарчат. Те нямат никаква конкретна крайна цел. По разрешение на строеж независимо какво се случва по проект документът е Сектор А и гости. Актуалното разрешение за строеж е първият етап да включва Сектор А западния и Сектор В източния. Поръчани са седалки за целия стадион. Ние искаме и покривната конструкция да е на четвъртите. Това обаче означава, че дори и всичко да е готово могат да отворят само Сектор А и Сектор В. Това е специален строеж и те не се правят от много години в България. Интересите на инвеститора се защитават от инвеститорски контрол, а Общината не ползва такива. Единственото лице, което се занимава със строежа е зам.-кмета Райчев, но той и да иска не може да контролира строителството, защото не разбира и е политическо лице. Покривът не е каприз на феновете, защото това е най-естествения завършек на стадиона. Има пукнатини и в конструкцията. Изпълнението на цялостен покрив в някаква степен ще защити тази конструкция, въпреки че трябва още от сега да се вземат необходимите мерки. Пловдив не заслужава да има втори паметник като стадион "Пловдив" на глупостта и безотговорността на общинарите. Това е причината да направим днешната пресконференция, защото скоро филма приключва. Ако сега не се вземат мерки и да се въведен в ред във всичко ние отиваме към паметник на глупостта като стадион "Пловдив". 
 
Надявам се господин Филипов да оправи некачественото строителството, но за съжаление това не е единственият проблем, както споменахме. Прокуратурата има право да се самосезира за тези нередности. Незнаем какъв е срокът за завършването на стадиона, но той може винаги да се променя",завърши Борис Гиздаков- председател на сдружение ПФК Ботев