Пловдивчани са силно обезпокоени от факта, че вече над 1 година и половина, сградата, в която за закупили нови жилища, стои на фаза Акт 15. 

Става дума за новия комплекс "Авангард Лукс", намиращ се територията на "Гладно поле", кв. 23 в Пловдив. Негов строител и възложител е фирмата "Алфа Инвест" с управител Радослав Костов, а фирмата, упражняваща строителен надзор "Ен джи консулт". По документи разрешението за строеж е заведено под №135/29.05.2014 г., издадено от Главния архитект на Община Пловдив. 

Трифон Симеонов е един от закупилите си апартамент в комплекса още в началото на 2017 година. По това време вече са входирани документи за акт 15. Констативният акт за установяване годността за приемане на строежа е от 9.01.2017 година, сочи издаденото Приложение № 15 Към чл. 7, ал. 3, т. 15 (образец 15) или така нареченият Акт 15.

В договора, който Трифон подписва, има клауза, че 65 дни след издаването на Акт 15 възложителят се задължава да подаде документи за Акт 16 или така наречената финална фаза, в която обектът може да бъде вкаран в експлоатация. При подписване на договора от фирмата инвеститор и изпълнител "Алфа Инвест" убеждават Трифон, че до два месеца сградата ще има всички документи, за да може той и всички закупили имоти там, да се нанесат. 

Днес,  година и половина по-късно, "Авангард Лукс" продължава да стои на акт 15, а бъдещите новодомци са силно обезпокоени от развоя на събитията. За времето до днешна дата те ежеседмично разговарят с "Алфа Инвест", откъдето непрекъснато биват успокоявани, че процедурата ще бъде задействана до дни - като цялата словесна "упойка" продължава да бъде прилагана регулярно. 

Именно поради непрекъснатото чувство за излъганост, Трифон решава да вземе нещата в свои ръце. Той е обзавел напълно апартамента си, тъй като е предполагал, че по това време отдавна ще го обитава. Продължава обаче да няма ток и вода. Собственикът отива в Община Пловдив, за да провери дали документите, необходими за Приложение № 16 са били входирани - оказва се, че такива не фигурират. 

"Консултирах се с адвокат, който посочи, че "Алфа Инвест" са длъжни по силата на договора, сключен между мен и тях, да внесат такива документи в Община Пловдив. Предвид, че не са изпълнили задължението си, адвокатът му ме посъветва да им изпратя официална покана. Документът подписахме четирима собственици на апартаменти от моята секция и занесохме поканата в офиса им. 30-дневният срок на поканата изтече на 2 юли, но реакция все още липсва", разказва Трифон пред репортер на TrafficNews.bg.

Предвид обезпокоителната ситуация, собствениците на апартаменти в сектора са организирали общо събрание, на което да решат какви мерки да предприемат спрямо фирмата. Вече се е състояла първата сбирка, на която са обсъдили възможностите, а на 11 август предстои да се вземе единно решение за действие. 

"Възнамеряваме междувременно да отидем в офиса, колкото се може повече от собствениците, и да настояваме да се срещнем с управителя Радослав Костов", посочи Трифон. 

Между новодомците е тръгнал слух, че огромното забавяне в документацията по издаване на обекта е проблем с "ВиК" инсталацията. Официално становище за причините за годишното отлагане от страна на "Алфа Инвест" обаче липсва. 

"От тях искам яснота и честност. В инвеститора виждам човек, който не се интересува от клиентите си, некоректен е. Волята ми не е да удрям по бизнеса им, а просто да използвам нещото, което съм закупил", посочва Трифон. 

Репортер на TrafficNews.bg неколкократно се свърза със служителката в офиса на "Алфа Инвест"  за да осъществим връзка с инвеститора. След като контактът с управителя бе отклоняван и не получихме устни отговори, служителката поиска въпросите ни в писмен вид.

Нашето писмено запитване, включва следните точки:

1. Защо жилищният комплекс няма Акт 16? 

2. Защо при подписан договор, в който има 65-дневен срок, в който фирмата е задължена да подаде документи за издаване на Приложение 16 за въвеждане в експлоатация, такива действия не просто не са били предприети, а са отложени вече година и половина? 

3. Защо клиентите не са били предупредени за евентуалните пречки и проблеми за издаването на документа? 

4. Какви действия ще предприемат от тук нататък, какъв ангажимент ще поемат спрямо собствениците и в какъв хоризонт те могат да очакват да се нанесат в новите си домове? 

Ето го и отговорът на фирмата, подписан от Надежда Янкова:

"Във връзка с поискано от Вас становище по повод забавата за издаване на Акт образец 16 за комплекс "Авангард Лукс" , Ви информирам, че глобалната причина за забавата за въвеждане на сградата в експлоатация е фактът, че задължението на Община Пловдив да присъедини новоизграждащия се обект към мрежата на ВиК - Пловдив, не беше изпълнено в срок /съгласно писмо на Община Пловдив от 2016г. с вх.№ДС-17-11/, поради което с оглед на процесуална бързина и спазване на договорените срокове сме изградили със собствени сили и средства (в размер на повече от 100 000лв., физическото изграждане на трасе от 400м. с издаден акт 16 е извършено за по-малко от 1 месец, но повече от 8-9 месеца сме чакали бюрокрацията на институции, за издаването на необходимите разрешителни за това) задължението на Общината за въпросното присъединяване  към мрежата на ВиК - Пловдив. 

Към настоящия момент част ВиК е изпълнена по одобрен арх.проект.

Вече повече от месец, поради отпуски на служители на ВиК сме в очакване на екип, който да запечата поставените водомери, за да се пристъпи към подписване на окончателен договор с дружеството монопол - ВиК и непосредствено,след което да бъдат входирани документите за свикване на комисия за издаване на Акт образец 16.

Имаме тяхното уверение, че това ще се случи в срок до 10.08.2018г.

Дружеството - строител ежедневно държи връзка със служителите на ВиК и прави всичко възможно за бързото развитие и довеждане до финализиране на нещата и издаване на Акт образец 16.

Още веднъж се извиняваме за причиненото неудобство на нашите клиенти и им благодарим за проявеното търпение и разбиране." 

Репортер на TrafficNews.bg от своя страна препрати така изнесените от дружеството мотиви на вниманието на Община Пловдив и на ВиК. Очакваме отговор и от тяхна страна. 

В подкрепа на фактите и обстоятелствата прилагаме част от документацията, показваща издаването на Приложение 15, както и договорените 65 дни срок. 

*Обновена към 16.08 - Становището на ВИК:

  Във връзка с отправено от Вас запитване до дружеството ни, относно издаване на Становище за Акт обр.16  за обект „Жилищна група”,  секции „В,Г,Д” в УПИ-III-529.80- жилищно и обществено застрояване , кв.23, по плана „Гладно поле- Пловдив”, изграждан от „Алфа Инвест” ЕООД гр. Пловдив, Ви информираме за следното:

Документацията за обект „Жилищна група”,  секции „В,Г,Д” в УПИ-III-529.80- жилищно и обществено застрояване , кв.23, по плана „Гладно поле- Пловдив” е входирана на 25.05.2018г. с вх. №№ 782, 783, 784.

След  обстоен преглед по предоставената ни информация и посещение на наши служители на обекта, констатирахме следното:

  1. Липсваше  разрешение  за ползване    на уличен водопровод  PE-HD  160
  2. Не бяха изпълнени нашите предписания от Приложение №1 с изх. № 354/29.02.2014г. към предварителен договор № 132/13.03.2014г., а именно:

       Не е изпълнен водомерен възел на 2 метра след влизане в парцела/ чл.11.ал.3 на Наредба 4/14.09.2004г /.

- Липсващото разрешение  за ползване  № ДК-ОТ–ПД 106/25.06.2018г. на уличен водопровод  PE-HD  160 ни беше изпратено на 29.06.2018г.

-  Предписанието ни по т. 2  беше изпълнено на 09.08.2018г.

Поради тези обстоятелства процедурата по издаване на Становище от „ВиК”ЕООД, относно въвеждането на обект: „Жилищна група  секции „В,Г,Д” в УПИ-III-529.80- жилищно и обществено застрояване , кв.23, по плана „Гладно поле- Пловдив”  в експлоатация,  ще бъде финализирана до 24.08.2018г.