Жилищна сграда ще бъде построена на мястото на бившия китайски магазин на ул. „Петко Д. Петков“, научи TrafficNews.bg

Помещението, което към момента се разрушава, бе проектирано и създадено като "Пазар за сергийна търговия". Обектът просъществува изключително кратко в този си вид, след което помещението бе предостъпено под наем на верига магазини за китайски стоки. 

Наемателят се изнесе в началото на лятото на 2018, а в края на септември месец започна усилена работа по събаряне на постройката. 

По информация на TrafficNews.bg на площта от 473 кв.м., заключена в ъгъла на ул "Петко Д. Петков" и ул. "Трапезица", ще бъде построена 6-етажна жилищна сграда на калкан. Въпреки, че към момента не е поставено началото на строителните работи, като се изключи бутането на досегашния сграден фонд, вече апартаменти и ателиета от сградата се разпродават на зелено. 

Преди години парцелът и правото за строеж върху него е прехвърлен от частни лица на "Аспект Инженеринг" с договор за замяна за апартаменти в бъдеща жилищна сграда. По-късно предишните собственици подават иск срещу дружеството заради това, че проектираната "Сграда със смесено предназначение, с магазини за промишлени стоки, лекарски и стоматологични кабинети, офиси и подземни гаражи", съгласно скица - виза за проектиране от 11.05.2010 г. на гл. архитект на Община Пловдив , така и не е построена.

Съдът отхвърля иска поради факта, че няма налице данни за неизпълнение на договора. По време на делото обаче става ясно, че "Аспект Инженеринг" е продало имота на „Инттертел ЛТД“ ЕООД, което от своя страна го прехвърлило на „Голдън Шеър“ АД. До там стига и историята на апетитния теренa, който остава в активите на "Голдън шеър" и до днес. 

Фирмата-инвеститор на новия жилищен комплекс е същата, инвестирала в задната жилищна сградата на ул. "Трапезица", до която ще бъде долепена на калкан кооперацията. Същата фирма "Голдън шеър" е инициирала в строежа, започнат метри по-надолу по ул. „Петко Д. Петков“, на ъгъла с ул. "Мали Богдан". Там аналогично ще бъде издигната жилищна сграда, но заради разкопки в терена, дейностите по строежа се забавиха дълго време. Предстои да стане ясно дали при изкопните работи в настоящия парцел ще се открие работа за археолози. 

Терените попадат в историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", която е групов паметник на културата в археологически и архитектурно-строителен план, на урбанизма и културния пейзаж. Именно заради това проектите на сградите и плановете за строителните работи трябва да се съгласувани с НИНКН, а земята се проучва от наблюдаващи експерти археолози.

Вторият терен на кръстовището на ул. „Петко Д. Петков“ и ул. "Мали Богдан":