Нищо не можем да ви кажем за акцията. Търсеха някакви фирми, съвсем несвързани с нашата. С тези думи посрещнаха екип на TrafficNews.bg двама от собствениците на „Еко такси” – Христо Георгиев и Михаил Качелов, минути след като цивилни ченгета от Икономическа полиция изнесоха от офиса им документи и техника. Другият собственик – Станимир Донев, заяви, че не е присъствал на акцията, въпреки че наш репортер го засече да пуши на прозореца, докато полицаите все още бяха вътре.

Как премина акцията - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

„Събраха ни лаптопите”, обясни Качелов. Георгиев пък зачете документ, предоставен му от полицаите: „Търсят свързани документи с фирмите Бали Груп, Легия Груп, Соло 85 ЕООД, Макс 76, Фокс-95 ЕООД, Хачо Груп ЕООД, Рин Транс ЕООД и РИН 2012.  Нямаме нищо общо с тези фирми. Нашата е „Европа 1” ООД”.

Михаил Качелов обясни, че шофьорите си имат изрядни документи за таксиметрови водачи. Те са сключили договор за информационно осигуряване, което означава, че плащат определена сума, за да получават заявки. „Ние сме фирма, която осигурява информационно таксиметровия превоз. И по този начин нямаме финансови отношения по отношение на данъци, осигуровки и т.н.”, посочи Качелов.  

И двамата обаче се затрудниха да кажат на колко таксиметрови автомобила осигуряват ефир. Причината – имало голямо текучество, едни идвали, други си тръгвали. Който плати 35 лева в понеделник – ползва ефира до края на седмицата. Колко човека са си платили ефир за изминалата седмица, собствениците не знаят, тъй като от Икономическа полиция са взели лаптопа с тази информация.

„По отношение на данъчните им задължения, по отношение на осигурителните им задължения, ние не носим отговорност за тези шофьори. След като той има общинско разрешително, платил си е патента, мен другото не ме интересува”, отсече Качелов.

И двамата са категорични, че нямат никакви притеснения относно документацията, иззета днес от Икономическа полиция. Но не пожелаха да кажат какъв е годишният оборот на фирмата им. „Ние сме подали годишна данъчна декларация. Това може да се провери. Има интернет, който е културен човек, в 21 век, вече отиваме в 22, можете да седнете и да проверите. Това е фирмена тайна. Аз не мога да разбера какво ви интересува нашата фирма. Не съм и длъжен да ви давам на вас отчет точно колко ни е оборотът.”,  приключиха разговора Георгиев и Качелов.