Окръжна прокуратура – Пловдив извършва мащабно разследване за данъчни престъпления в таксиметровия бранш. Предмет на разследване не са действия на таксиметровите водачи. Те ще бъдат разпитани единствено в качеството на свидетели, а извършването на действията по разследване по никакъв начин не налага преустановяване на тяхната дейност, съобщиха преди минути от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.         

Вчера са извършени множество процесуално-следствени действия по досъдебно производство, наблюдавано от  Окръжна прокуратура – Пловдив.  Досъдебното производство е образувано по сигнали за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, от страна на дружества, занимаващи се с таксиметрова дейност.

 Извършена е проверка по сигнал от началника на областния отдел „Автомобилна администрация" – Пловдив Иван Въчев, който съдържа данни за данъчни, документни и други престъпления.  До момента са извършени множество процесуално-следствени действия, вкл. претърсвания и изземвания, разпити на свидетели и приобщаване на писмени доказателства. Разследването по случая продължава.

Операцията, за която TrafficNews.bg информира, стартира вчера в ранния следобед. Екипи на полицията, ДАИ и НАП влязоха едновременно в офисите на няколко таксиметрови компании и извършиха проверки на най-големите стоянки за таксита под тепетата. 

Акцията започна с ареста на Стефан Балимезов. Маскирани полицаи от СПС обградиха офиса на фирма "ЛЕГИЯ" на ул. "Даме Груев" в Кючук Париж. Балимезов е бивш управител на фирмата - превозвач "ЛЕГИЯ". Впоследствие той я прехвърля на подставено лице.Той  е свързващото звено между фирмите „БАЛИ ГРУП” и „ЛЕГИЯ” , в които са регистрирани 376 таксита. Едновременно с това униформени и цивилни влязоха и в сградата на ДАИ на бул. "Христо Ботев", в която се помещават офисите и на други превозвачески фирми. Полицаи изведоха Емил Кондов - Доктора, който е свързан с друг от големите превозвачи в града - "МАКС -76". 

Полицейски екипи блокираха и стоянките на МОЛ Пловдив, подлеза на хотел "България", пред казино "Роял" на Пещерско шосе и на бул. "Никола Вапцаров" в Кючук Париж. Всеки от шофьорите, заварен на спирките, получи призовка, с която незабавно да се яви в Икономическа полиция.  

Пред Икономическа полиция репортерът ни видя коли на фирмите превозвачи "РИН ТРАНС", "МАКС -67", "БАЛИ" и "ЛЕГИЯ". 

Проверка имаше и в офиса на "Еко такси".

Шефът на Асоциацията на таксиметровите водачи Диян Станев съобщи, че е провел среща с ръководството на Икономическа полиция и от там са обещали в петък да върнат документите на всички водачи, които са изрядни.